Gå til sidens hovedinnhold

Helten fra Telemark

Artikkelen er over 15 år gammel

SKIEN: Tittelen som tidenes idrettshelt i Telemark gikk til den myteomspunnede Terje Håkonsen. I går ble hovedpersonen hyllet av kolleger og andre etter at opptellingen var unnagjort.

Dessverre hadde ikke hovedpersonen selv anledning til å være med på gallaen og prisoverrekkelsen som fant sted på Mets i Skien. Terje Håkonsen befinner seg nemlig i USA der den ettertraktede superstjernen spiller inn reklamefilm. Han kommer først hjem i kveld.

Faren, Per Arnfinn Håkonsen, tok derfor i mot prisen på vegne av sønnen. Han kan fortelle at Terje setter stor pris på utmerkelsen.

- Hva betyr det for en utøver som har vunnet så mye å bli kåret til tidenes idrettshelt i Telemark?

- Det er klart det er stort for ham. En stor ære. Det er kanskje det største man kan vinne i Telemark, sier en rørt far.

- Jeg er veldig stolt, dette er stort, smiler han.

BARE IKKE OL

Terje Håkonsen har i sin karriere vunnet en lang rekke titler og satt Vinje og Telemark på kartet. I ungdomsmiljøet verden rundt er det flere som kjenner til den dristige og nyskapende balansekunstneren fra Telemark enn til fylkets store dikter. Da han nektet å stille opp i OL og talte pampene i IOC midt i mot, fikk han bare enda større status.

De siste ti årene har Håkonsen fått pris som verdens mest innflytelsesrike snøbrettkjører av fagmagasinet OnBoard. Spesielt hans ekstremt høye hopp har vært med på å videreutvikle sporten.

I 2003 ble han utpekt til Norges mektigste idrettsmann under 30 år av Dagbladet.

Da han valgte å stå ved sine prinsipper og takke nei til å være med i OL i Nagano i 1998, uttalte de som valgte å konkurrere at det føltes som om de kjempet om andreplassen.

PRINSIPPFAST

15 år gammel ble han nummer fem i VM. To år senere - i 1992 - tok han sin første tittel.

Før han valgte å satse på snøbrett var han blant Telemarks største fotballtalenter.

Da Håkonsen nektet å delta i Nagano-OL i 1998, forklarte han det med at måten det ble lagt opp på ikke var til det beste for idretten. En prinsippfast herremann som også er svært miljøbevisst. Han spiser for det meste økologisk mat og kjører elbil.

Terje Håkonsen er samboer med håndballspilleren Mia Hundvin. Sammen har de sønnen Teo. Terje har også en sønn fra et tidligere forhold. Kane heter gutten, som Terje har god kontakt med.

Forholdet til hjembygda er så godt at Terje aldri har meldt flytting. I flere år har han vært kommunens aller største skatteyter.

Legenden Terje Håkonsen reiser mye og konkurrer fremdeles, selv om det ikke er like hyppig som før. Like før jul var han i Japan og vant. Om kort tid er han på plass i Kina i sitt eget arrangement.

De siste årene har han lagt mye arbeid i prosjektet «The Arctic Challenge», en konkurranse etter Håkonsens hjerte. Den skal være til for utøverne. I år arrangeres konkurransen i Oslo.

APELAND TOER

Toer i avstemningen ble kombinertløperen Knut Tore Apeland, båret fram av medaljer i OL og VM samt en sammenlagtseier i verdenscupen i 1996.

Tredjeplassen gikk til Atle Skårdal, den dobbelte verdensmesteren i super-G i årene 1996 og 1997. Hans jobb som renndirektør for kvinnenes verdenscupsirkus gjorde det umulig å være til stede på gallaen i går kveld. Men også for ham steppet faderen inn.

Rett i underkant av 1000 stemmer ble avgitt før fristen gikk ut torsdag ettermiddag.

Onsdag kveld var det «villmannsstemming» på Skårdal, Apeland og Monica Valen. Spesielt Apeland håvet inn store mengder stemmer da, og spurten Apeland-tilhengerne la inn var nok til å gå forbi Atle Skårdal med ti stemmer.