Gå til sidens hovedinnhold

- Helt normalt å være trist nå og da

Artikkelen er over 9 år gammel

TELEMARK: Det er ikke lett å fortelle om verking i sjelen, men å fortie det kan gjøre vondt verre.

Kulturmønstring, humorkveld, kinoforestilling og natursti. Det er noe av det som blir arrangert i Telemark denne måneden, for å forebygge og ikke minst alminneliggjøre psykiske helseplager.

- Alle har en psykisk helse, både du og jeg, påpeker Rikke Philippi, prosjektleder for Verdensdagen for psykisk helse. Det er en offisiell FN-dag som markeres over hele verden 10. oktober hvert år.

- I år ønsker vi få flere til å innse at psykisk helse er så mye mer enn bare psykiske helseplager. Det er noe vi alle har, enten den er god, dårlig eller midt i mellom. Det er helt normalt å være trist nå og da, sier Philippi.

MYE SPART PÅ PRAT

I Norge omtales kampanjen som landets største dugnad for psykisk helse, og ildsjeler og organisasjoner sørger for ulike arrangement fra september til november. Kampanjen finansieres av Helsedirektoratet, og årets tema er: "Vær med! Spre kunnskap og snakk sammen".

- Psykiske helseplager koster det norske samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner i året. Gjennom å ha fokus på at psykiske helseplager er vanlig, kan det virke forebyggende når det gjelder det samfunnsøkonomiske. Det kan også gi en personlig gevinst ved at man slipper at lettere pyskiske helseplager får utvikle seg. Det er bevist at tidlig inngripen og hjelp kan gjøre plagene mindre alvorlige, forteller Philippi.

EN BEDRE HVERDAG

Psykiske plager er vanlig. Omtrent halvparten av befolkningen vil oppleve å ha psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet, men de fleste blir friske. Med psykiske plager mener man lettere former for angst og depresjon, alkoholmisbruk og enkle fobier.

- Årets kampanje handler om hvordan vi alle kan få det bedre i hverdagen, og ha det bra. Vi satser på at flest mulig blir med og jobber for å spre kunnskap om hva som hjelper for å få og opprettholde en god psykisk helse i hverdagen. Og så mener vi at mye kan læres og oppnås ved å snakke sammen, sier Rikke Philippi.

I år er det rundt 30 arrangement i Telemark, og dette er noe av det du kan få med deg:

RJUKAN: Kulturmønstring på Rjukan torg.

NOTODDEN: Familiedag i sentrum.

BAMBLE: Kulturarrangement for ungdomsklubbene.

SKIEN: Aktiviteter i Fritidsparken.

NOME: Kinoforestilling og temakveld for ungdom.

HJARTDAL: Humorkveld med kåseri og revy.

SILJAN: Natursti og utstillinger.

For fullstendig arrangementskalender, se www.verdensdagen.no