Nå skal det gjøres enklere for norske kvinner

Nå kan norske kvinner få spiral både hos helsesøstre og jordmødre. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix/ANB)

Nå kan norske kvinner få spiral både hos helsesøstre og jordmødre. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jordmødre og helsesøstre får sette spiral – kan redusere antall aborter.

DEL

Før nyttår var kvinner nødt til å gå til lege for å få en langtidsvirkende prevensjon. Det er ikke nødvendig nå.

– Det er gledelig at også norske kvinner får utvidet tilbudet for prevensjon. I Sverige har jordmødre med nødvendig kompetanse hatt en viktig rolle når det gjelder rådgivning og å kunne tilby løsninger for prevensjon, sier Cecilia Kleven ved Oslo Jordmor & Kvinnesenter til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Færre aborter

I Sverige settes nærmere 80 prosent av alle hormonspiraler av jordmødre, ifølge Kleven.

Helsedirektoratet anbefaler også økt bruk av langtidsvirkende prevensjon for å redusere antall aborter. Årsaken er at mange kvinner i alderen 20-30 år er under utdanning og bosatt et godt stykke unna både hjemkommune og fastlege.

–Det høye abortantallet i denne aldersgruppen skyldes manglende kontinuitet i prevensjonsbruk og mindre tilgjengelighet til resept på prevensjon, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for oppvekst og aldring i Helsedirektoratet, til ANB.

Høy beskyttelse

Hun forteller at helsemyndighetenes anbefalinger om prevensjon baserer seg på kjent internasjonal forskning.

– Det er også derfor vi anbefaler langtidsvirkende prevensjon som p-stav og hormonspiral. Dette gir høy beskyttelse grunnet få brukerfeil, sier hun.

WHO anbefaler økt bruk av prevensjonsmetoder som inkluderer spiral. Årsaken er at metodene kan brukes av kvinner uavhengig av alder og om de har fødsler bak seg.

– Lett tilgjengelig prevensjon for kvinner et viktig virkemiddel for å forebygge uønsket svangerskap og abort, sier Carlsen i Helsedirektoratet.

Siden innføringen av ordningene med rekvireringsrett for helsesøstre og jordmødre, samt subsidiert prevensjon for kvinner i alderen 16-19 år, har antallet tenåringsaborter gått ned - fra 201,1 per 1.000 kvinner i 2000 til 10,1 i 2013.

Sikre midler

– En sikker og god prevensjon får du hos jordmor, helsesøster og fastlege, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

– Det aller sikreste prevensjonsmidlene er hormonspiral og p-stav som virker over en lang periode. Ingen av disse midlene gir en økt risiko for blodpropp, minner han om.

Tilfredshet med prevensjonsmetode, høy grad av sikkerhet mot graviditet, liten risiko for brukerfeil og kontinuitet i bruk er suksessfaktorer for at kvinner skal kunne forebygge uønskede svangerskap og aborter, legger Madsen til.

Han underbygger sine egen utsagn med nye, store undersøkelser som viser at langtidsvirkende prevensjon er uovertrufne sammenlignet med andre prevensjonsmetoder.

Artikkeltags