Dette Google-søket eksploderer - Telemark er i toppen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Søk etter «influensa» på søkemotoren Google har gått opp 200 prosent den seneste tida. Telemarkinger er i toppen av søkestatistikken.

DEL

Tidlig i januar ble det klart at influensasesongen er her.

Men det tar litt tid fra vi meldte at influensaen rykker nærmere til den faktisk er her.

Bare de siste sju dagene har Google registrert en økning i søk rundt influensa og influensasymptomer med 200 prosent. Med andre ord er det et tegn på at nå er folk begynt å bli syke.

Og telemarkinger er blant de i landet som søker aller mest på nettopp, influensa.

Har du influensa?

Men mange er usikre om de faktisk har influensa. Som de fleste vet kan man godt ha en kraftig forkjølelse og feber uten at man faktisk er smittet av influensa.

- Symptomene komme brått, med feber, muskelsmerter og hodepine, fortalte lege Karine Nordstrand i Folkehelseinstituttet til Side2 tirsdag.

Og en ekte influensa varer fra 7 til 10 dager.

Foruten «influensa 2016», er da også «Influensa symptomer» mest søkt etter og «influensa uten feber».

Du får svineinfluensa

Det kanskje ikke mange er klar over er at det hyppigst påviste influensaviruset så langt denne sesongen er influensa A(H1N1).

Det var dette som tidligere kalt svineinfluensa, den store skrekkepidemien for noen år tilbake,

Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009.

Virusovervåkingen viser at alle de fire vanlige influensavirusene er i omløp, men foreløpig er det altså en klar overvekt av influensa A(H1N1)-virus, forklarer Nordstrand.

Søkingen via Google forteller at nordfylkene foreløpig er ganske rolig på influensasmitten. Størst forekomst er det sannsynligvis i Telemark, Sogn og Fjordane, Vestfold og Hordaland.

Det er ikke stort du kan gjøre om du skulle bli rammet av influensa. Viruset er ganske standhaftig og smitter dersom noen hoster eller nyser på deg. Men det kan også leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

Er du så uheldig at du blir utsatt for smitte, skjer det sannsynligvis noe innen to dager siden inkubasjonstiden er veldig kort.

Her kan du følge Folkehelseinstituttets influensakart over utviklingen av influensa i Norge. De har nå imidlertid i uke 53, som var sist uke av juleferien.

Artikkeltags