1 av 4 isolerer seg på grunn av utseendet

Det er mange som holder seg borte fra sosiale sammenhenger på grunn av at de skammer seg over utseendet sitt. Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

Det er mange som holder seg borte fra sosiale sammenhenger på grunn av at de skammer seg over utseendet sitt. Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En ny undersøkelse viser at ungdom er spesielt sårbare for utseendepress.

DEL

Hver fjerde nordmann isolerer seg fordi de er ukomfortable med utseendet sitt.

Det viser en undersøkelse foretatt av YouGov på vegne av legemiddelprodusenten Novartis.

– De aller fleste har nok opplevd blikk og kommentarer på grunn av utseendet sitt. Man skulle kanskje tro at det er mennesker med store brannskader eller andre permanente utseendeendringer som lider mest. Men de som har et skiftende utseende, for eksempel psoriasis, har det ofte verre. De vet aldri helt når utbruddene kommer, og det kan oppleves svært belastende, sier psykologspesialist Emma Johannessen.

Ifølge undersøkelsen sier så mye som 45 prosent av de spurte at de kjenner noen som styrer unna sosiale settinger på grunn av utseendet sitt.

– Vi må som medmennesker tenke over hvorfor så mange sitter hjemme fordi de føler seg ukomfortable med utseendet sitt. Når folk føler seg stirret på eller trekker seg unna sosiale sammenkomster, er vi alle ansvarlige for at de opplever det slik. Det sier Terje Nordengen, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet.

– For hver og en av oss handler det om å snakke om det, selv når det er vanskelig. Som samfunn har vi en oppgave om å normalisere det å se litt annerledes ut, sier Nordengen.

Undersøkelsen viser at det er ungdom er spesielt sårbare for utseendepress, fordi det er så viktig med gruppetilhørighet. Fire av ti mellom 18 og 29 år har holdt seg fra sosiale sammenkomster på grunn av utseendet sitt, og seks av ti sier de har opplevd å få negative kommentarer om utseendet sitt.

– Vi vet at mange unge med psoriasis føler skam ved å ha en hudsykdom, fordi det er så vanskelig å være annerledes når det er så synlig. De opplever at mange holder seg unna dem, og at psoriasisutslettet skaper frykt for at sykdommen er smittsom, sier Terje Nordengen.

Artikkeltags