Hun ble årets lege

Anita Kåss er kåret til årets lege i Telemark.

Anita Kåss er kåret til årets lege i Telemark.

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Anita Kåss er kåret til årets lege.

DEL

Telemark legeforening har kåret forsker og lege Anita Kåss til årets lege i 2017. Bakgrunnen for tildelingen er hennes gjennombrudd i forskingen på betennelser og leddgikt.

- Kåss disputerte i mars 2015 på en avhandling om gonadotropin antagonister og påvirkning av inflammasjon ved leddgikt. Forskningen hadde sitt utgangspunkt i erkjennelse at livssituasjoner med store endringer i hormonnivå som graviditet, fødsel, menarche har innvirkning på forekomst og forløp av leddgikt, skriver Telemark legeforening i en pressemelding.

Gjennomslag

- Det pågår nå videre forskning med henblikk på verifisering av de dataene som la grunnlaget for dr. Kåss’ doktoravhandling. Ideen, protokollskriving, finansieringssøknad og gjennomføring har Anita Kåss drevet stort sett alene. Hun har vist en bemerkelsesverdig biologisk innsikt, kreativitet og gjennomføringskraft. Dersom den pågående forskning viser at behandlingsprinsippet kan brukes klinisk praksis, er nok dette en av de største gjennomslag for norsk klinisk forskning, skriver de videre

Anita Kåss sin hypotese var at det var en sammenheng mellom hormonnivå og inflammasjon. Hun viste at det å behandle pasienter med GNRH antagonister, kunne man påvirke inflammasjonen bedømt både klinisk og ved mål av cytokinnivå. Dette åpner muligheten for at det kan være en helt ny behandlingsstrategi ved inflammatorisk sykdom ved å behandle en hormonell akse.

- Satt Telemark på kartet

Forskningen som ble utført ved Betanien Hospital var på en relativt begrenset antall pasienter og må gjennomføres i mye større skala med større antall pasienter, for å kunne verifiseres.

- Forskningen har vakt så stor internasjonal oppsikt at det patenterte behandlingsprinsippet er kjøpt opp av et stort internasjonalt farmasøytisk selskap. Det at denne forskningen har skjedd ved en liten institusjon i Telemark er bemerkelsesverdig. Vi må nok i stor grad erkjenne at dette skyldes Anita Kåss sine fremdragende egenskaper. Er man dyktig nok, kan man også produsere sensasjonell forskning i lille Skien, skriver legeforeningens formann, overlege Tor Severinsen.

- Anita Kåss har satt forskningsmiljøet i Telemark på kartet.

Artikkeltags