Dobling av antall flått-vaksiner

FLÅTT: En flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo . 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .

FLÅTT: En flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo . Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Foto:

TELEMARK: På landsbasis har antall personer som tar flåttvaksine fordoblet seg. Telemark er en av fylkene i landet hvor flått er mest utbredt.

DEL

Flåtten er for mange den store skrekken. Ifølge folkehelseinstituttet er flått den verste smittesprederen blant blodsugerne i Europa. De vanligste sykdommene som overføres fra skogflåtten er borreliose og TBE. Likevel etterlater de fleste flåttbitt bare et lite rødt merke og er helt ufarlige, opplyser flåttsenteret.

Norske apotek har solgt 17 600 doser med vaksiner mot flåttviruset TBE hittil i år, viser tall fra Apotekforeningen. Folkehelseinstituttet har i tillegg til dette distribuert rundt 13 000 doser til legekontor og vaksinasjonsklinikker, melder NRK.

Hvem bør vaksineres?

I Norge bør man vurdere å gi vaksinen til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som av erfaring blir mye bitt av flått. Risikoen for smitte er høyest i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Borreliose er ifølge helsenorge.no en infeksjon noen flått kan inneholde. De vanligste symptomene er et rødt utslett eller influensaliknende symptomer. Om dette skulle oppstå etter et flåttbitt, er det viktig å kontakte lege. Ubehandlet infeksjon kan spre seg til nervesystemet og ledd. Noen få personer med borreliose får hjernehinnebetennelse.

TBE er en relativt sjelden sykdom i Norge, men kan være alvorlig hvis man skulle være uheldig å bli bitt av flått, som bærer viruset. Ifølge lommelegen vil tidlige symptomer på TBE-infeksjon være feber, slapphet, hodepine, kvalme og muskelsmerter. Etter man er bedre, vil 20–30 prosent oppleve fase to. Dette er mer alvorlig og kan gi hjernehinnebetennelse.

Artikkeltags