OMOD frykter muslimer kan bli forfulgt etter håndhilse-avgjørelse

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Av

Organisasjonen OMOD frykter muslimer blir forfulgt etter at Diskrimineringsnemnda avgjorde at det ikke er diskriminering å kreve at man hilser på begge kjønn.

DEL

– Diskrimineringsnemnda sender ut utydelige signaler som er vanskelige for folk å forstå, sier Akhenaton de Leon, leder av Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) til Vårt Land.

OMOD-lederen sier de nå ønsker å få en rettsavgjørelse om muslimer i arbeidslivet skal kunne nekte å hilse på det motsatte kjønn. Derfor vurderer de nå hvorvidt de skal ta ett av de to vedtakene om spørsmålet videre til retten.

– Jeg opplever dette som et spørsmål om juss mot politikk. De som reagerer på praksisen, handler mer ut ifra politisk ståsted enn det juridiske, sier OMOD-lederen.

I august i fjor avlyste en kvinnelig leder ved Postens Østlandsterminal en jobbsamtale fordi en jobbsøker opplyste at han ikke håndhilser på kvinner. I forrige uke konkludere Diskrimineringsnemnda med at mannen ikke ble diskriminert på grunn av religion.

De Leon frykter avgjørelsen i den andre «håndhilsesaken» på ett år gir grunnlag for at noen forfølger de som har religiøse skikker, særlig muslimer.

Den første saken var mot Ekeberg skole i Oslo, der en assistent ikke fikk fornyet sitt vikariat da han nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger. Heller ikke her fant Diskrimineringsnemnda at mannen ble diskriminelt.

For et år tilbake skape det mange reaksjoner da TA kunne melde at en tolk som i flere år har jobbet for Porsgrunn kommune nekter å håndhilse på kvinner. Tolken skal ha nektet å håndhilse på kvinner i flere år, men først etter at debatten om dette temaet har blusset opp har praksisen blitt kjent.

Les også: Håndhilse-saken: – Tolken er utsatt for en hekseprosess

Artikkeltags