Gå til sidens hovedinnhold

Bokhandlene likte ikke hvordan Storhaug-signeringene utviklet seg

Artikkelen er over 6 år gammel

ARK-kjeden liker dårlig Bjørn Mellebys oppførsel når han har kontaktet bokhandlere og forsøkt å få til boksigneringer med Hege Storhaug i Vestfold og Telemark.

– Fremgangsmåten til Bjørn Melleby gjorde at flere butikker egentlig ikke ønsket å ha noen boksigneringer med Hege Storhaug, slik opplegget ble presentert.

Det sier en kilde i ARK Bokhandel AS.

Tirsdag følte kjeden likevel at de måtte til å få til disse signeringene, etter oppslaget i Telemarksavisa (senere fjernet fra nett, red.anm.). Vel å merke dersom de klarer å få tak i nok bøker på kort varsel.

Bakgrunnen for saken var blant annet en pressemelding fra Bjørn Melleby i Stavern mandag, på vegne av det han kaller Larvik Debattforum.

Les også: – Vi boikotter ikke Storhaug

Mener det ligner boikott

Her skrev Melleby at ARK-kjeden boikotter Storhaug fordi hun er islamkritisk, etter at fem bokhandlere i tur og orden trakk seg fra signeringsturen han forsøkte å få til lørdag 12. desember. ARK Nordbyen og ARK Hvaltorvet i Sandefjord var to av stoppestedene:

«Den oppsiktsvekkende boikotten fra ARK bokhandlere i Vestfold og Telemark, syntes sentralt organisert fra ledelsen i Norges største bokhandlerkjede».

Melleby kjenner seg ikke igjen i tirsdagens beskrivelse om at hans fremgangsmåte skal ha vært en årsak til at butikksjefene ikke lenger ønsket boksigneringer, og mener dette bare er tull og bortforklaringer etter at det ble en stor mediesak.

Sier han fikk beklagelse

Melleby forteller at det ble gjort avtaler med alle butikksjefene om at Hege Storhaug skulle komme, men at det så kom kontrabeskjed.

– Jeg var i dialog med flere av butikksjefene før helgen, der de ga uttrykk for at de var lei seg, men at det hadde kommet beskjed fra sentralt hold.

Melleby vil tirsdag imidlertid ikke ut med hvem han har snakket med:

– Det skjønner dere vel selv, at når de er med i en stor kjede, vil de ikke snakke stygt om kjeden. Vi oppfattet dette som en boikott, og vi er selvfølgelig glade for at kjeden har snudd, forklarer Melleby.

ARK-kjeden: – Kjenner oss ikke igjen

Tirsdag gikk altså ARK-kjeden ut og avviste alle forsøk på en boikott.

– Vi kjenner oss ikke igjen i det som ble omtalt i TA. Vi har ingen boikott av Hege Storhaug og hennes bok. Den selges i alle våre 113 butikker, og vi har hatt en signering, sier Jon Georg Husby, kategori- og innkjøpsdirektør.

Husby liker dårlig hvordan arrangørene har forsøkt å vri på sannheten om årsakene til at signeringene ikke ble noe av.

TIL ØP sier Husby at noen ganger passer det ikke for butikken, eller for senteret butikken ligger i, nå inn mot jul. Økonomi og kostnadene for vakthold spilte også inn.

Hatt med bevæpnet politi

Hege Storhaug bekrefter at hun er ønsket velkommen av ARK-ledelsen lørdag, til å signere bøker i Vestfold og Telemark, dersom butikkene vil og bøkene er på plass. Gjør de det, kommer hun gjerne.

Storhaug har hatt flere boksigneringer i høst, og flere har hatt bevæpnet politi til stedet fordi det ble fryktet demonstrasjoner fra personer og grupper som er uenige i det hun skriver.

– Jeg har blitt fortalt at butikkene i Vestfold og Telemark var positive. De har blitt fortalt at det har vært bråk tidligere, men alt har foregått helt rolig og fint.