Kristin og Harald Flaten i Seljord og Sigurdsrud Samdrift i Tinn, som drives av Janne og Gjermund Geirsta og Ester og Olav Traen, har begge levert melk som har tilfredsstilt kravene til elitemelk sammenhengende i 15 år. I går ble de to melkeprodusentene hedret på gården til Flaten i Seljord. Styremedlem Heidi Hylland og kommunikasjonssjef Olav Håland i Tine Meieriet Sør overrakte sølvtiner til de to melkeprodusentene.

- EKSTREM PRESTASJON

Kommunikasjonssjef Olav Håland sier at det er en ekstrem prestasjon å klare kravene til elitemelk sammehengende i 15 år.

- Det er cirka 2800 melkeprodusenter i Tine Meieriet Sør, og av de er rundt 225 i Telemark. Og det er spesielt at det er to i Telemark som klarer det, og ingen i Agder-fylkene eller Rogaland, sier Håland.

Han forteller at det tas prøver av melka hver eneste måned, og at det stilles krav til blant annet celletall, bakterier, sporer og lukt/smak. I tillegg må fjøsstellet være svært godt.

- I løpet av 15 år foretas det nesten 11 000 melkinger, og det tas 3645 prøver av melka, og alle må være feilfrie. Så det er snakk om en blanding av dyktighet og spesielt gode rutiner, sier Håland.

- HAR «JOBBA FÆLT»

Harald Flaten sier at de har «jobba fælt» for å oppnå prestasjonen.

- Ikke en eneste prøve må være feil, så det er ganske lett å glippe. Det er over 3700 prøver, og alle skal være i orden. Jeg vet om en som glapp etter 14 år og ni måneder, og da må en begynne på nytt igjen. Så vi var veldig nøye på slutten, sier Flaten.

Han sier at en flink produsentveileder og ikke minst avløseren Torbjørn Løvland fra Kviteseid har mye av æren.

- De gode rutinene har blitt innarbeidet, og vi har en veldig fin avløser, Torbjørn Løvland, som er like ivrig på kvaliteten som oss. Så han fortjener sin del av æren, sier Flaten.

Han forteller at de startet opp som melkeprodusenter for 15 år siden, og at de har 14 melkekyr.

- INNARBEIDET

Flaten sier at de ikke vil hvile på laurbærene, og at de gode rutinene er innarbeidet.

Det samme sier Gjermund Geirsta i Sigurdsrud Samdrift, som også har klart de strenge kravene i 15 år.

- Vi får prøve å bite oss fast, sier Geirsta, som forklarer prestasjonen med nøyaktighet, gode røktere og en flink produksjonsveileder.

Sigurdsrud Samdrift har 17 melkekyr, og Geirsta overtok etter faren sin i 1992.