Hedret for ha reddet jødiske liv

Tirsdag kunne Staal Eggen-familien fra Telemark motta æresprisen «Righteous Among the Nations» fra det israelske holocaustsenteret.  Israels ambassadør i  Norge, Naim Araidi, delte ut hedersbevisningen til Trym Staal Eggen. Trym mottok æren på vegne av sin far.

Tirsdag kunne Staal Eggen-familien fra Telemark motta æresprisen «Righteous Among the Nations» fra det israelske holocaustsenteret. Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, delte ut hedersbevisningen til Trym Staal Eggen. Trym mottok æren på vegne av sin far. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO: Tirsdag ble Kjell Staal Eggen og hans foreldre hedret på Holocaustsenteret. Familien fra Telemark var til stede under tildelingen.

DEL

Også den israelske ambassadøren var på plass, og en tidligere konsentrasjonsfange, Herman Kahn, fortalte om sine opplevelser.

Det hele dreide seg om tildelingen av utmerkelsen «Righteous Among the Nations» som er en offisiell ærespris fra det israelske holocaustsenteret, på vegne av den israelske stat og det jødiske folk.

Les også: Fikk vite om jødeforfølgelsen

RISIKERTE LIVET

Utmerkelsen går til ikke-jøder som har risikert sitt liv for jøder under den 2. verdenskrig.

Den skal være den høyeste form for æresbevisning som gis utlendinger. Og den består av sertifikat og medalje.- Det er en stor ære for meg og hele familien, ja helt enormt er det å motta denne utmerkelsen, uttalte Trym Staal Eggen til TA i forkant av begivenheten. Trym Staal Eggen er sønn av Kjell Staal Eggen og mottok prisen på vegne av sin far og hans foreldre: Anna Eggen (Holst) og Olaf Staal.

UNDERSØKT

Trym Staal Eggen hadde med seg sine to brødre på Holocaustsenteret pluss en rekke andre familiemedlemmer.

Kjell Staal Engen har forresten tidligere mottatt en æresbevisning for sin innsats under krigen. Den fikk han av den britiske kongen i 1946. Det er senteret selv som har undersøkt på hvilken måte Trym Staal Eggens far, farmor og farfar har hjulpet jøder under krigen. I boka «Skammen» er historien om det som skjedde blitt kjent. Nettstedet Wikipedia omtaler det i tillegg, og Trym Staal Eggen bekrefter at det er korrekt.

FIKKE DEM UT AV NORGE

Sammen med Kjell Batzer hjalp Kjell Staal Eggen fire medlemmer av en jødisk familie fra Skien med å rømme.

Milorg-ledelsen ville ikke hjelpe, og mente at jødene kunne overlates til tyskerne. Staal Eggen hørte ikke på det øret og ledet en redningsaksjon som pågikk i to måneder. Jødene kom seg til slutt vekk fra Norge i lasten til en svensk frakteskute.

I JERUSALEM

- Hva gjør dere videre når det gjelder denne historien?

- Det får vi ta som det kommer. Selv har jeg holdt foredrag rundt omkring i flere år om dette, men har ikke noe konkret jeg skal ha fram på dette tidspunktet,svarer Staal Eggen. Bildene av prisvinnerne skal henge i The Hall of Names i Jerusalem.

Artikkeltags