Gå til sidens hovedinnhold

Har tapt en halv milliard

Artikkelen er over 11 år gammel

Skagerak energi AS har tapt nær 600 millioner kroner på deltakelse i utviklingen av et system for automatisk måleravlesing. Det er foreløpig uvisst om tapet fører til mindre utbytte for medeierkommunene Skien, Porsgrunn og Bamble.

Det var i 2005 det daværende styret bestemte seg for å bli medeier i selskapet Telenor Cinclus. Skagerak energi gikk inn med 34 prosent. Målet var å tilby utbygging og drift av automatisk måleravlesing til energiselskap i Norden, og bli markedsledende.

GIR OPP

Men løsningene og teknikken sviktet. Etter et sammenhengende tap på nå 1,7 milliarder kroner kaster Cinclus technology AS kortene og avvikler kontraktene, blant annet med finskeide Fortum og tyske E.on i Sverige. Skageraks smell utgjør 572 millioner kroner.

Driften av Fortums målere overtas av Capgemini. Selskapet arbeider med en tilsvarende løsning for E.ons nett.

UBERØRT

60 ansatte mister jobben, men ingen i Skagerak berøres. Konsernet hadde ikke folk i Cinclus som hadde base i Telenor-hovedkvartret på Fornebu og en avdeling på Lillehammer, opplyser kommunikasjonsdirektør Thorleif Leifsen til TA.

Skagerak har et antall ulike automatisk avlesbare målere installert i sitt nett. Alle, også de som har vært drevet av Cinclus, vil fungere videre, sier Leifsen.

FORTSATT RIKE

Skageraks tap er tatt løpende i årsregnskapene, sist i 2009 med 276 millioner kroner etter skatt. Engasjementet i Cinclus vil ikke påføre konsernet ytterligere tap.

Konsernet fikk i fjor et overskudd før utbytte og skatt på vel 1,2 milliarder kroner, mot 1,6 milliarder året før. Nedgangen skyldes lavere produksjon og lavere kraftpriser.

Men tap eller ikke tap, Skagerak er et svært solid selskap med kontinuerlig høy inntjening. Egenkapitalen var i 2008 over fire milliarder kroner. Eierne tok ut 385 millioner i utbytte.

- EIERNE BESTEMMER

Kommunikasjonsdirektør Leifsen kan ikke si noe om målerfiaskoen fører til at konsernet gir mindre utbytte til medeierkommunene Skien, Porsgrunn og Bamble i år. Alle har de siste årene pumpet både utbytter og store kapitaluttak inn i driften.

- Det er helt opp til eierne, med mektige Statkraft i spissen, å forvalte kapitalen, påpeker Leifsen.

Årets generalforsamling er ikke berammet ennå.

Skagerak er et svært solid selskap med kontinuerlig høy inntjening. Egenkapitalen var i 2008 over fire milliarder kroner og eierne tok 385 millioner i utbytte.

AVVENTER

I Norge er alle anlegg med et årsforbruk på over 100 000 KwH pålagt å ha en eller annen form for automatisk avlesing. I Sverige er det påbudt for alle strømbrukere.

Skagerak har jobbet med teknologi for automatisk avlesing i mange år, opplyser Leifsen, men det er uvisst når norske myndigheter innfører et generelt påbud.

Skagerak avventer derfor den videre utviklingen inntil en slik avgjørelse er tatt og mulige standarder foreligger.

FORDELER

Slik bransjen ser det er det flere fordeler med automatisk måleravlesing. Avlesingene blir riktige, regningene blir riktige, det spares personalressurser, det blir enda lettere å bytte leverandør. Og siden abonnentene får en løpende oversikt over forbruket, kan automatiseringen inspirere til strømsparing, tror Leifsen.

PENGEMASKINEN

Skagerak energi AS eies av statlige Statkraft med 66,62 prosent. Med utgangspunkt i forløperen, Skiensfjordens kommunale kraftselskap, har Skien kommune 15,20 prosent, Porsgrunn 14,80 og Bamble 3,38 prosent.

Eierne har i en årrekke bevilget seg store kapitaluttak og årlige utbytter. De tre kommunene har lagt gevinstene i driften av kommunene, i egne fond og i finansmarkedet.