Onsdag skrev flere medier om 20 år gamle Jama som fikk en avtalt jobbsamtale avlyst da han sendte arbeidsgiveren en sms for å si ifra om at han ikke kunne håndhilse av religiøse grunner. I sommer ble det også kjent at en muslimsk vikar ved en videregående skole i Oslo ikke fikk fortsette i jobben sin fordi han ikke ville håndhilse på kvinner. 

Viktig å skille mellom jobber der håndhilsing trengs

Nå går to av Norges fremste muslimske ledere ut med en oppfordring om å tenke seg nøye om før man nekter håndhilsing, skriver NRK.

– Hvis du kommer i en situasjon som tilsier at du skal håndhilse på det motsatte kjønn, gjør det, sier styreleder i en av Norges største moskeer, Rabita-moskeen, Basim Ghozlan til NRK.

Han påpeker også at han mener det blir feil om alle arbeidsgivere skal kreve håndhilsing, og at det er viktig å skille mellom jobber der håndhilsing er viktig i jobben og ikke.

- Må tenke seg om flere ganger

Hovedimam i Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Senaid Kobilica mener en bør vise hensyn til skikker og normer i samfunnet man lever i.

– De må tenke flere ganger før de gjør et slikt type trekk, sier han om det å nekte å håndhilse.

Han viser også til en uttalelse fra Det europeiske fatwarådet om håndhilsing.

Høstens største interiørtrender

– Spesielt når man har en uttalelse fra fatwarådet som sier at det finnes en åpning i islam som tillater dem å gjøre noe de ikke ville gjort i muslimske kontekster, sier Kobilica til NRK.

«(...) i henhold til europeiske normer er håndhilsing ansett som naturlig allmennmoral og er indikasjon på respekt. Hvis dette ikke blir respektert og tatt hensyn til kan det forårsake vanskeligheter. Å avstå fra det kan skape misforståelse av at man er arrogant. For å unngå uhøflige og ubehagelige situasjoner, ta vare på skikken. Det er tillatt så lenge det er behov for det, for å unngå misforståelse.», heter det i uttalelsen ifølge NRK.