Her er «reglene» for barn som går Halloween

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: I morgen er det Halloween og mange barn vil gå fra dør til dør i håp om å få mest mulig godteri. Er utelyset slukket og vinduene mørke er regelen å gå videre til neste hus.

DEL

Det er hvert fall normen i feiringens hjemland USA. Dersom det står et gresskar på utsiden er vampyrer og andre godtesyke småbarn hjertelig velkommen.

Med utangspunkt i den amerikanskje feiringen er det utarbeidet en norsk liste med skikk og bruk for Halloween.

1. Det er vanlig at foreldre blir med barna på «knask-eller-knep». Da har man bedre kontroll med hva som skjer.

2. Gå gjerne i grupper med andre barn fra nabolaget. Det er mer gøy!

3. Er utelyset slukket ønsker ikke de som bor der besøk av små monstre.

4. Ta med alt avfallet hjem og kildesorter det, eller kast det i en avfallsbeholder. Ikke la noe bli liggende igjen.

5. Respekter at ikke alle ønsker å være med på Halloween-feiringen.

6. Eggkasting og overdreven skremming hører til amerikanske B-filmer og ikke til feiringen av Halloween.

Har tyvstartet i helgen

Årets feiring har tyvstartet og allerede i helgen har det vært en rekke arrangement. Det gjelder blant annet i Brekkeparken i Skien hvor mange hundre barn lot seg skremme lørdag.

Avfallsbransjen har sendt ut en pressemelding i forbindelse med årets feiring. Her ber de om at godtesugne monstre tar med seg godtepapiret hjem dersom de prøvesmaker på fangsten.

– Barn som tidlig lærer at det er galt å forsøple, kommer sannsynligvis til å ta med seg disse verdiene inn i voksenlivet. Foreldre bør derfor gå foran med et godt eksempel. Stapp den tomme emballasjen i lomma og kildesorter den når du kommer hjem, eller finn en avfallsbeholder, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Selger 17% mer godteri

Det siste tiåret har Halloween-feiringen for alvor befestet sin stilling i Norge. Mandag 31. oktober kommer tusenvis av barn over hele landet til å kle seg ut som skumle monstre og gå «knask-eller-knep» i nabolaget.

Mange husstander hamstrer godteriprodukter for å ha nok til alle barna som banker på i løpet av kvelden. Joker, en landsdekkende dagligvarekjede med 469 butikker over hele landet, opplevde en salgsøkning på 17 prosent på sukkervarer i uken før Halloween i fjor. Tidligere har godteriprodusenten Nidar meldt at salget deres øker med 10-15 prosent i forbindelse med dagen.

Artikkeltags