– Årets tema er krig og zombier. I disse dager er jo det veldig populært i underholdningsverden, stråler Helge Tverdal inne i skrekkboden sin.

Innen lørdag vil bua være omgjort til en bunkers, full av zombier og diverse militæreffekter. Tverdal har allerede rullet inn årets høydepunkt: Den elektriske stol, eller «Old Sparky». Tverdal har allerede kledd opp eldstesønnen Max James (11) i oransje fangedrakt og plassert ham i stolen.

– I den skal alle som har lyst få lov til å sitte, sier Tverdal, og drar i spaken på veggen.

Stolen rister, gnister og lyser blått. Max James må holde seg fast så godt han kan.

– Den er laget av gamle paller, litt kjetting, et dørslag – rappet fra fruens kjøkkenskap – og en kassert skrivebordslampe.

For at «henrettelse» skal bli så realistisk som mulig, har han montert en eksentersliper og et strobelys på undersiden.

– Så er det bare å «trykke på knappen», og la det stå til, ler 42-åringen.

Dette er sjuende gang Tverdal rigger om familiens uthus til Halloween. Han vil ikke gå i detalj på kostnadene, men innrømmer at det går med noen tusenlapper.

– Fruen blir ikke blid om hun får vite det. Men jeg bruker mange av effektene om igjen. Dessuten finner jeg mye bra hos byens skrotnisser, sier han, og viser fram en gamme Remington-skrivemaskin.

– Denne fikk jeg av Skrot-Tor for hundre kroner. Skrivefunksjonen er ødelagt, men her i «bunkeren» passer den perfekt til å skrive ut «dommer».

Sønnen Max James og Felix Julius (10) hjelper som vanlig til når pappa skal leke seg. Torsdag måtte de stå opp ekstra tidlig for å være med på PDs fotoshoot. I år får de for første gang hjelp av storebrødrene på 17- og 21 år.

– De har motvillig akseptert å bidra i år. Jeg skal nemlig rigge i stand kirkegård på utsiden. Her blir det gravstøtter, kors og hoder på staker. Du skal heller ikke se bort ifra at «fanden sjøl» dukker opp i prestekjole og skremmer livskiten av det.

Alle som liker Halloween er invitert til Tverdals bunker i Berglundvegen 6.

– I fjor var det 50–60 personer innom. Vi starter som vanlig ved mørkets frambrudd, og gir oss i nitida, sier Tverdal.