Det er ikke lett å forutse hvordan årets vinter vil bli, men dersom den blir kaldere enn fjorårets kan flere av vedselgerne TA har vært i kontakt med i grenlandsområdet berolige med at det er masse tilgjengelig ved.

- Per nå har vi et godt lager, så vi ser ikke svart på det, forteller Gunnar Svarstad i Svarstad ved. Han forteller at flere allerede har gått til innkjøp av vedsekker, selv før temperaturen har begynt å krype mot null.

- Vi har solgt bra hittil.

Ingen hysteri

Meteorologisk institutt kunne tidligere i år melde at amerikanske Accu Weather kom med spådommen om at årets vinter vil bli rekordkald. Kort tid etter kom de med en kontrabeskjed fra Det internasjonale forskningsinstituttet for klima og samfunn (IRI) ved universitetet i Columbia, som viste til at det ikke var så sikkert at årets vinter vil bli så kald som først antatt.

Svarstad forteller at de ikke har merket noe til at folk har begynt å hamstre vedsekker for å sikre seg mot årets vintermåneder.

- Det har det ikke vært snakk om, folk er ikke så opptatt av det. De bestiller når de må ha ved, forteller han.

Optimist

Svarstads kollega, Tommy Rossbach, på Findal i Skien er en av de store vedprodusentene i Grenland. Han kapper opp flere hundre sekker med ved årlig. Og er det opp til ham, håper han at det blir en vinter slik meteorologene først spådde.

- Jeg håper det vil bli veldig kaldt. Det er mange som har hogget mye og fylt opp lagrene, forteller han og legger til:

- Men jeg er fornøyd uansett. Det går jevnt og trutt. Og når kulden kommer, da våkner folk.