Til helga kan det bli 20 grader

SOL: Bildet viser langtidsvarselet for Skien. Ifølge meteorologen kan det blir opp mot 20 grader til helga.

SOL: Bildet viser langtidsvarselet for Skien. Ifølge meteorologen kan det blir opp mot 20 grader til helga. Foto:

GRENLAND: Meteorologene spår et svært fint helgevær.

DEL

Det er nordavinden som gir oss det tørret været med strålende sol. Utover uka blir det væromslag, og vinden vil komme fra sør. Dette er godt nytt for alle som ikke er helt klare for å gi slipp på sommeren.

– Det vil komme litt varmere luft og temperaturen kan stige en del. For Skiens del er det meldt 18 grader på lørdagen, og noen prognoser indikerer opp mot 20 grader. Det kan bli en fin helg fra lørdagen; spesielt i grenlandsområdet, forteller Espen Biseth Granan vakthavende meteorolog.

Indian summer?

Været blir både tørt og fint, og begrepet Indian summer har blitt nevnt.

Indian summer er et kallenavn på sommervær som oppstår etter at høsten har satt inn. Betegnelsen er fra USA og har sin bakgrunn i urbefolkningens utnyttelse av høstens godværsperioder for å samle vinterforråd, ifølge Store norske leksikon.

Mange mener at det først må ha vært et kaldt vær, før man kan snakke om Indian summer.

– Det er et litt ullent begrep, med litt ulike forklaringer. Det er en varm periode utpå høsten, hvor det kanskje har vært et kaldt vær på forhånd. Jeg vet ikke hvor mye vi skal legge i begrepet; men hvis vi kommer over 20 grader siste halvdel av september så syntes jo folk det er behagelig og noe positivt, sier Granan.

Artikkeltags