Gå til sidens hovedinnhold

«Aksjon julebord»: Så mange ble tatt på fem uker

Artikkelen er over 4 år gammel

GRENLAND: Prosjektet «Aksjon julebord» er avsluttet, og politiet er fornøyd med resultatene.

«Aksjon julebord» har vært et samarbeidsprosjekt mellom utelivsbransjen, politiet og kommunene. Det varte over fem helger, fra fredag 18. november og ble avsluttet lørdag 17. desember.

Etterforskingsleder ved Grenland politistasjon, Kristian Myhra, la torsdag frem resultatet fremfor TA:

– Totalt endte vi på 23 anmeldelser for bruk av narkotika, ni narkotikabeslag og fire personer er pågrepet for besittelse av narkotika.

Utover disse tallene var det flere som måtte bli med politiet for videre undersøkelser.

– Vi ser det går mest i amfetamin, hasj og kokain, men det var som forventet.

Det største beslaget ble gjort allerede første helgen, da en mann ble tatt med 570 tabletter på seg.

– Vi er svært fornøyde med resultatene og vi vet også at det er kjenninger av politiet som har latt være å gå på byen eller har reist hjem fordi de har observert politifolk i sivilt. Dermed ser vi også at det har hatt en forebyggende virkning.

Til tross for dette har ikke antallet anmeldelser, beslag og pågrepne vært dalende.

– Det har vært nokså jevnt fordelt disse fem helgene.

Mest på populære utesteder

Fredag og lørdag var dagene politiet var til stede både uniformert og i sivilt. Alle utestedene ble besøkt i perioden på fem uker.

Myhra forteller at det er utesteder som har utmerket seg, men ønsker ikke å navngi hva de heter. Han sier så mye som at det er på de mest populære utestedene det har vært gjort flest funn.

– Det har vært enkelte utesteder som har fått mer oppmerksomhet enn andre, og noe overraskende har vi sett at det på fredager har blitt produsert flest anmeldelser.

Om disse resultatene vil påvirket politiets patruljemønster fremover, er ifølge Myhra for tidlig å si.

Vesentlig høyere tall

Etterforskingslederen forteller at statistikken tydelig viser at politiet har stilt opp med folk som har vært dedikert til kun å jobbe med dette.

– Hvordan statistikken ville sett ut ellers er vanskelig å si, men den er vesentlig høyere enn den vanligvis ville ha vært.

Han forteller videre at politiet har møtt flere personer som ikke har vært kjent av politiet fra tidligere, i tillegg til kjenningene.

– Blant disse har flere blitt anmeldt opptil flere ganger i denne perioden.

Håper på tettere samarbeid

Myhra roser det gode samarbeidet med utelivsbransjen i Grenland.

– Vi har jevnlig hatt møter med utelivsbransjen underveis i prosjektet, blant annet før oppstart hver helg. Vekterne har gitt oss tips om konkrete personer de har mistenkt bruker eller har vært i besittelse av narkotika. Deretter har politiet fulgt opp med kontroller.

Som et resultat at dette samarbeidet, håper han at terskelen for å kontakte politiet vil være lavere i fremtiden.

– Vi håper primært sett at disse aksjonene har hatt en forebyggende effekt, at hele Grenland har tatt et standpunkt ved å si nei til narkotika i utelivet.

Prosjektet er nå over for denne gang, men Myhra sier at politiet har et ønske om å kunne fortsette med dette på permanent basis. I hvilken grad det blir er foreløpig uklart.