Derfor er gatene fulle av blålys og sirener i dag

Tirsdag vil det være store mengder av mannskap, skadde personer og utrykningskjøretøy i Grenland, i forbindelse med beredskapsøvelsen Omega. Dette bildet er hentet fra den forrige store øvelsen i Grenland. Øvelsen "Tyr" ble avholdt i 2009.

Tirsdag vil det være store mengder av mannskap, skadde personer og utrykningskjøretøy i Grenland, i forbindelse med beredskapsøvelsen Omega. Dette bildet er hentet fra den forrige store øvelsen i Grenland. Øvelsen "Tyr" ble avholdt i 2009.

Artikkelen er over 3 år gammel

GRENLAND: Sirener vil ule, en mengde personer vil være skadd, og utrykningskjøretøy vil kjøre uavbrutt i fem timer. Det hele kan virke ubehagelig for mange, men det er kun en øvelse. Den største øvelsen på flere tiår i Grenland.

DEL

Rundt klokken 09.00, tirsdag formiddag, vil alarmen gå over Grenland. En uønsket hendelse har funnet sted på Herøya industripark, og katastrofen er et faktum.

Dette er bakgrunnen for kriseøvelsen som har fått navnet Omega 2016. Det er en øvelse så stor at det nærmest er uungåelig at folk ikke legger merke til den. Derfor vil det bli sendt ut varsler til innbyggerne i forkant.

- Enkelte kan oppleve det ubehagelig

- Øvelsen starter med at det blir utløst sirener (tyfoner) cirka klokken 09.00. Vi øver så reelt som mulig. Enkelte kan oppleve det som ubehagelig. Vi ønsker derfor å varsle innbyggerne om øvelsen på forhånd, slik at alle er oppmerksomme på hva som skal skje, melder både Porsgrunn kommune og Fylkesmannen i Telemark.

Det vil bli sendt ut en telefonvarsling til innbyggerne, enten som tekst eller talemelding. Publikum vil også registrere øvelsen i form av økt aktivitet fra utrykningskjøretøy, skuespillere/markører og mannskaper, både i Porsgrunn og Skien.

Største på 39 år

Over 400 personer deltar i øvelsen, noe som gjør dette til den største beredskapsøvelsen på 39 år.

Les også: 400 skal delta på beredskapsøvelse

Ansvarlig for øvelsen er Katastrofeberedskapsrådet i Grenland. Øvelse Omega skal bidra til samvirke mellom industri, kommune og nødetater. Hovedhensikten er å trene nødetatene, bistandsressurser og andre samvirkende aktører på taktisk, operativt og strategisk nivå.

Fylkesmannen skriver følgende om øvelsen;

- Generelt kan man si at øvelse Omega 2016 skal teste kapasiteter og evne, avdekke eventuelle mangler, bekrefte antatt tilstand, øke deltakernes kompetanse og gi oss status på hvor vi står i forhold til det som er beskrevet i målsettingen. Hovedmål er å øve følgende hos de som øver.

Regner med mye trafikk

Siden øvelsen skal være så reell som mulig, ville ikke politiet ut med alle detaljer om øvelsen, om den bunner i terror, sabotasje eller et hendig uhell. Men et punkt ga nok en indikasjon: «Triagering ved spredning av giftig gass».

En rekke av deltagerne vil bære vester, blå vester for de som er i spillestab/observatør og sort vester for spillmedia. De som spiller skadde skal ha et gult markørkort hengende rundt halsen.

– Vi regner med mye trafikk mellom Porsgrunn og Skien, så det gjelder å være våkne, spesielt i forhold til utrykningskjøretøyene, opplyste Bård Johansen i politiet.

Evaluering av øvelsen blir i november.

Artikkeltags