Senest i går ble dette beslaglagt fra en 17-åring – politiet bekymret for negativ knivtrend

Artikkelen er over 1 år gammel

GRENLAND: Flere går med kniv og det er stadig voldssaker hvor kniv har blitt brukt som våpen. Det gjør politiet bekymret.

DEL

– Vi er alltid bekymret for om dette viser seg å være en negativ trend, forteller seksjonsleder Bjørge Lothe ved Grenland politistasjon til TA. Den siste tiden har knivstikking blitt omtalt i mediene i regionen. Bare siden nyttår har det vært fire alvorlig hendelser hvor menn har blitt knivstukket på fest eller i andre situasjoner. Det har i tillegg vært hendelser hvor det har vært trusler med kniv, hvor ingen har kommet til skade.

– Jeg har ikke tall og statistikk på det, men det er en utvikling her. Det er flere som bruker kniv over en liten periode, forteller Lothe og legger til at senest mandag denne uka ble det tatt beslag i en kniv og en tilsynelatende hjemmelaget finlandshette, på en 17-åring i Grenland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKYMRET: Flere blir tatt med kniv, det bekymrer seksjonsleder Bjørge Lothe ved Grenland politistasjon.

BEKYMRET: Flere blir tatt med kniv, det bekymrer seksjonsleder Bjørge Lothe ved Grenland politistasjon. Foto:

 

– Lett tilgjengelig

I nasjonale medier har politiet ytret om en økt antall saker hvor kniv brukes som våpen, med en spesiell bekymring for ungdomsmiljøene i storbyene. Men det problemet er også økende i utlandet. Flere britiske medier har den siste tiden også omtalt at landet opplever flere kriminalsaker hvor kniv har vært involvert. Og nå ser det ut til at dette har kommet til Grenland. Hvorfor, er ikke godt å si.

–Kniv er lett å få tak i og for noen i enkelte miljøer oppleves det kanskje som en trygghet å ha med seg, sier seksjonslederen og legger til:

– Det er ikke hvermannsen som går med kniv, forteller Lothe og presiserer at det er trygt å ferdes ute- Til tross for flere knivrelaterte saker hos politiet, gjelder dette i hovedsak i konkrete belastede miljøer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En spikkekniv, kjøkkenkniv og en kniv som tydelig er ment som et våpen. Den har blitt beslaglagt av Tollen og er ikke typisk for hva politiet ser.

En spikkekniv, kjøkkenkniv og en kniv som tydelig er ment som et våpen. Den har blitt beslaglagt av Tollen og er ikke typisk for hva politiet ser. Foto:

 

Farlig våpen

Bekymringen rundt økt bruk av kniv deles av patruljene som er ute og møter mennesker i det daglige, så vel som for dem som sitter inne på kammeret på Myren i Skien. En fellesnevner for sakene som har blitt omtalt, hvor kniv har vært involvert i Grenland den siste tiden, er unge menn.

– Det er vel erfaringsmessig menn, i all hovedsak, som er involvert i slike saker. Det er ikke noe nytt, forteller Lothe. Han viser fram flere kniver som er typisk for hva som har blitt beslaglagt i området de siste årene. En spikkekniv, kjøkkenkniv og en kniv som tydelig er ment som et våpen. Den har blitt beslaglagt av Tollen og er ikke typisk for hva politiet ser.

– Det er ikke rambokniver de bærer, men vanlige kniver som man finner på kjøkkenet, forteller han og legger til:

– Det er fort gjort å bli drapsmann når man bruker kniv. Det er noe av de farligste våpnene og det kan fort gå galt. Veldig galt, sier Lothe og meddeler at kombinasjonen rus og våpen ikke gjør situasjonen noe bedre. 

– Alvorlig

Politiadvokat Jon Borgen har tidligere uttalt overfor TA at politiet ser svært alvorlig på det å bære kniv i offentlig rom, og at politiet i Telemark beslaglegger flere kniver hver eneste uke.

– Det er jo et knivforbud som gjelder. Hvis det beslaglegges kniver på offentlig sted, tas disse knivene fra alle og det vanker en streng bot, har politiadvokaten tidligere fortalt TA. Han forteller at politiet beslaglegger flere kniver hver eneste uke. Og ifølge Lothe er boten for å bære kniv offentlig, uten noen form for mål eller mening, på 8000 kroner.

– Det er grunn til å minne om knivforbudet. Det er et farlig redskap, og det er farlig å tyt til kniv i alle sammenhenger. Selv om man ikke bruker eller viser kniven offentlig, er det straffbart og det reageres med strenge bøter, har Borgen tidligere uttalt til TA.

Dette er sakene

9. februar: En mann i 70-årene knivstukket på Osebakken.

23. februar: En mann i 30-årene knivstukket i en leilighet på Herøya. Tre menn i 30- og 40-årene mistenkt og siktet i saken.

16. mars: Tre menn i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene knivstukket i Skien sentrum etter et møte mellom flere grupperinger. En 18 år gammel mann mistenkt og siktet i saken.

24. mars: En mann i 25 år gammel knivstukket på en privatfest. En 28 år gammel mann mistenkt og siktet.

25. mars: En 17-åring tatt for bæring av kniv.

Artikkeltags