Grenland – et sted i Skien...

HISTORISKE FAKTA: Byarkivar i Skien, Thor Wølner Gundersen, har ingen ambisjon om å snu utviklingen rundt områdenavnet Grenland, men historieforfalskning vil han bekjempe.

HISTORISKE FAKTA: Byarkivar i Skien, Thor Wølner Gundersen, har ingen ambisjon om å snu utviklingen rundt områdenavnet Grenland, men historieforfalskning vil han bekjempe. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

På offisielle kart er Grenland et punkt på veien mellom Skien og Porsgrunn. I mangel av en geografisk avklaring på hvor grensene går, er Grenland en voksende organisme ute av kontroll.

DEL

Les også: Hvorfor Grenland?

- Grenland er et område som er ute på vandring. Det har det vært de siste 1000 år og gjør arbeidet med grensene ekstra vanskelig, sier Tore Bø i Statens kartverk i Skien.

Å få Grenland definert med grenser på kartet, er et av hans hjertesaker. Han har imidlertid ikke noe håp om at det finnes ressurser til jobben i nær framtid.

GRENSELØS

I et offisielt register er Grenland godkjent som navn av Statens kartverk. Dette skjedde kort tid etter år 2000, antar Bø.

- Men navnet var jo allment akseptert lenge før den tid. I 2008 sliter vi fremdeles med å få sammenfallende kommune- og fylkesgrenser i kartverket. Ikke på grunn av konflikter, men som følge av dårlig presisjon i kartarbeidet. Å definere Grenland har ikke vært etterspurt tidligere og er ikke et prioritert område, sier Bø og fortsetter.

- Grenland er i samme kategori som Romerike og Ringerike. De er også allment aksepterte områdenavn, men mangler offisielle grenser.

FRA TRE TIL SJU...

Nettleksikonet Wikipedia gjenspeiler forvirringen rundt Grenland. Der er området beskrevet som et distrikt i Nedre Telemark. Kommunene som blir omtalt under Grenland, er Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan - «deler av Nome, først og fremst gamle Holla kommune, regnes også i blant til Grenland», forteller teksten i Wikipedia.

Av og til omfatter Grenland seks kommuner. I noen sammenhenger blir Kragerø og Drangedal en del av den diffuse geografiske angivelsen, mens mange mener at også Sauherad burde vært omfavnet som del av dagens Grenland.

HISTORISKE GRENLAND

Byarkivar Thor Wølner Gundersen registrerer stor interesse for stedsnavn. Han er alltid beredt til å formidle fakta utfra historiske kilder.

- Landets kanskje fremste historiker og skiensmannen P. A. Munch, mente å kunne bevise allerede for 150 år siden at det historiske Grenland var områdene rundt Norsjø, sier Wølner Gundersen, som i 1979 publiserte et kart over gamle Grenland.

Hodepinen i dag er ikke hvorvidt Grenland er et historisk korrekt områdenavn, men heller at området er en stadig voksende organisme ute av kontroll.

KAN IKKE SNU

- Slik som kartet angir Grenland i dag, er det gjenstand for historieforfalskning. Grenland er satt som et punkt på Menstad i Skien. Og hvis det først skal plasseres et punkt på kartet, skulle det stått på andre siden av Skienselva. Da hadde det i hvert fall vært et punkt, som faktisk var en del av gamle Grenland, sier Wølner Gundersen.

Han kan ikke huske at noen innbyggere sa de var fra Grenland for 30 år siden.

- Da sa vi at vi var fra Skien eller Porsgrunn. Det var ingen aktuell problemstilling om hvor grensene til Grenland går. Det spørsmålet er dukket opp de siste 20 årene. Vi kan ikke snu utviklingen, men vi kan forsøke å bruke navnet mer historisk korrekt, sier han.

Hvordan vil du definere Grenland? Si din mening i feltet under.

Artikkeltags