Gransker Vildanden

Ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) og administrasjonen i Skien kommune går nå over regnskapet til Vildanden AS.

Ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) og administrasjonen i Skien kommune går nå over regnskapet til Vildanden AS. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Kommunen er usikre på om Vildanden AS inntektstall er reelle og sjekker nå selskapets regnskap.

DEL

Utgiftene og gjelden til Vildanden AS hersker det liten tvil om i Skien kommune, men ordfører Rolf Erling Andersen er usikker på om de oppgitte driftsinntektene er reelle.

- Vildanden AS har, ifølge regnskapet, driftsinntekter på cirka 1,2 til 1,5 millioner kroner i uka. Vi er usikre på om inntektene er reelle og det sjekker vi nå, sier Andersen.

Hvis tallene stemmer betyr det at Vildanden AS har inntekter på cirka fem millioner kroner i måneden og man kan dermed anslå at driftsinntektene for 2007 vil havne på omtrent 60 millioner kroner. Vildanden AS har et estimat på å frakte 56 000 passasjerer i år, neste år er prognosen 70 000 passasjerer, en økning på 14 000 (cirka 17 prosent). Selskapet har per dags dato 13,6 millioner kroner i gjeld, 7,7 millioner kroner er kortsiktig gjeld.

- TRENGER FLYPLASS

Frem til onsdag i neste uke skal bystyrets medlemmer sette seg grundig inn i saken. Rådmannen er i full sving med å undersøke om eventuell lånefinansiering til Vildanden AS kan være i strid med EØS-avtalen og regelverk knyttet til statsstøtte og kjøp av flyrutetjenester. Stemmer det, blir det ingen støtte, og Vildanden AS vil etter all sannsynlighet bli slått konkurs og flyplassen avviklet.

- Men gjør det noe? Trenger Skien en flyplass?

- Tja, det er en interessant diskusjon. Skien og Grenland er et stort område, og det er mange som jobber på Vestlandet i forbindelse med oljeindustrien, sier Andersen. Han mener Skien har et unikt tilbud med en flyplass kun tre kilometer fra sentrum.

KOMMUNAL OPPGAVE?

Andersen mener også Skien har et behov for å være tilknyttet større byene med fly.

- Er det en kommunal oppgave å drifte en flyplass?

- For to, tre år siden mente vi det ikke var det. Men så kom næringslivet og mente det var viktig med en flyplass. Og de var villige til å satse penger på et flyselskap, sier Andersen. Han mener det er en kommunal oppgave å drifte flyplassen, men ikke Vildanden AS.

- Men så kom eierne tilbake og sa de hadde gjort noen dumme ting, men de vil fortsette å investere hvis kommunen ville hjelpe litt til.

REDD FOR TURBULENS

Er dere da ikke med på å drifte et flyselskap hvis dere gir Vildanden AS et lån på over to millioner kroner?

- Det er like viktig å holde flyplassen oppe som andre kommunikasjonsårer, mener Andersen. Han sikter til at flyplassen vil bli avviklet hvis det ikke er et flyselskap på plass.

- Er dette siste gangen kommunen hjelper Vildanden AS?

- Vi kan ikke si at dette er siste gangen. Det er ikke mulig å si kategorisk ja eller nei. Alt må vurderes i forhold til den situasjonen som dukker opp, når spørsmålet dukker opp. Men det verste som kan skje nå er at det blir mye turbulens rundt dette og at folk som planlegger å bestille billetter ikke gjør det, mener ordføreren.

Artikkeltags