Terje Frøyna med familie skulle kjøpe ny campingvogn. Den gamle forsøkte de å selge, opprinnelig, men så kom ideen om å gi den vekk. Så sagt, så gjort. På mandag la Terje følgende melding ut på sin Facebook-profil:

«Jeg har noen ganger registrert at det er noen i samfunnet vårt som ikke alltid har midler til å glede seg selv eller barna med ferie. Jeg har en campingvogn med verdi 6-10.000.- som jeg ønsker å donere bort gratis til noen som kan fortelle meg privat hvorfor akkurat du ønsker denne.»

Tatt helt av

Et drøyt døgn etter at meldingen ble lagt ut, da AAB ringer, er Frøyna overveldet over responsen.

– Hadde vel aldri tenkt at det skulle ta så av. Det går over alle støvleskaft, sier han.

Da Frøyna skulle selge vogna kom han på et fenomen som fra tid til annen går som en farsott på Facebook

– I utgangspunktet hadde jeg jo tenkt å selge vogna, og la den egentlig ut for salg. Men i fjor, før sommeren, så la jeg merke til jeg noen småtriste historier på Facebook om foreldre som ikke hadde råd eller anledning til å ta ungene med på ferie.

– Da tenkte jeg bare, jeg tar den veien! Det kan jo hende at det fortsatt er noen der ute som trenger hjelp. Det skader i hvert fall ikke å prøve, sier han.

Vært i bruk til nå

Campingvogna er fra 1991, og er verdt rundt 10.000 kroner, estimerer Frøyna.

– Det er en lys og fin vogn, og det er ikke noe lukt i den eller noen ting. Vi har brukt den i vår familie fram til nå, og den er i god stand, sier han.

Ett døgn etter meldingen ble lagt ut skulle Frøyna ønske han hadde mye mer enn én vogn å gi. Det har nemlig kommet henvendelser langt forbi det den gavmilde gjersdølen var forberedt på.

–Slik det ser ut nå skulle jeg ønske at jeg hadde 100–120 campingvogner å gi bort, sier han.

Henvendelsene som har tikket inn i e-post-boksen til Frøyna er alt andre enn generiske og ensformige.

– Det har kommet meldinger fra barn som ønsker å gi bort vogna til sine foreldre. Det har kommet e-post fra foreldre som har funksjonshemmede barn, og som ønsker å gi dem et tilbud, sier han.

Tøffe historier

Å skulle få se hvor tøft og vanskelig mange har det var Frøyna ganske uforberedt på.

– Det å få innblikk i folks liv var ikke det jeg i utgangspunktet ville eller forberedte meg på. Det å være en vanlig mann i gata og få høre og oppleve disse historiene er tøft.

–Det er ganske mange der ute som har sterke fortellinger, og som sliter, sier han.

Gjersdølen, var helt uforberedt på mengden meldinger.

– Jeg tenkte jeg skulle få to-tre henvendelser. Aldri i livet om jeg hadde trodd det var så mange som trengte hjelp, sier han.

Bare mens vi snakker med han på telefonen detter det inn tre nye «søknader» til på telefonen.

– Jeg føler jo at jeg må gi alle et svar, så jeg får oppriktig talt ikke gjort så mye jobb når dette pågår. Når jeg er ute og kjører må jeg stoppe bare for å svare folk. Det er helt vilt, sier han.

Hele landet

Henvendelsene strekker seg ikke bare fra vårt distrikt, men hele landet.

– Det har tikket inn meldinger fra folk i Trondheim og Moss her nå, men også fra Gjerstad og Risør. Det er spredd rundt overalt.

Noen henvendelser har Frøyna allerede kassert. Ikke alle virker helt genuine.

– Det er veldig vanskelig å skille hvilke som forteller virkelige historier og hvem som ikke gjør det. Det kan jo gjerne være de som bare vil ha en gratis campingvogn. Så noen har jeg kassert, men om noen skrøner i sine historier, så er de veldig gode fortellere, sier han.

Gjort noe med han

Frøyna legger ikke skjul på at engasjementet, historiene og den reine mengden av henvendelser har gjort inntrykk på han.

– Det har gjort noe med meg. Jeg har blitt en mykere mann etter alle disse historiene jeg har fått.

Opplevelsene fra mandag til tirsdag har forandret han.

– På mandag var jeg en tøff liten gutt, som tøffa seg enda mer til med å legge ut denne meldinga på Facebook.

– Men nå er jeg ikke så tøff lengre. Når man først har gjort dette, så gjør det så utrolig godt, sier han.

Alle bør gjøre dette

Oppfordringen fra Frøyna etter opplevelsen er at dette må flere gjøre.

– Det høver ikke være en campingvogn eller en hytte du har lyst til å låne vekk. Når du er og handler på butikken, ta med deg et gavekort på et par hundrelapper og legg ut en liknende melding.

– Så lite skal det til for å utgjøre en forskjell for mange der ute. Jeg kommer garantert til å gjøre dette mye mer, sier han.

– Særlig nå nærmere jul, da er det mange som trenger hjelp, avslutter han.

Frøyna har sagt at han skal bestemme seg etter utgangen av denne uka. Klokka ti på onsdag hadde det kommet inn nærmere 450 meldinger.