Gir ikke opp jakten på gjerningsmannen

GIR IKKE OPP: Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at politiet ikke har gitt opp håpet om å finne frem til personen som kjørte over 18 år gamle Marius Haave på E18 i Bamble for snart ni år siden.

GIR IKKE OPP: Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at politiet ikke har gitt opp håpet om å finne frem til personen som kjørte over 18 år gamle Marius Haave på E18 i Bamble for snart ni år siden. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Snart ni år er gått siden 18 år gamle Marius Haave ble overkjørt og drept ved Ødegårdens verk. Ingen er så langt dømt for å ha forlatt den døende unggutten i veibanen, men politiet har ikke gitt opp jakten på gjerningsmannen.

DEL

Det var like før klokken 02.00 natt til fredag 24. november 2000 at politiet fikk melding om at en person var blitt funnet døende i veibanen ved avkjøringen til bensinstasjonen på Ødegårdens verk i Bamble. Den 18 år gamle Marius Haave, som bodde i nærheten av ulykkesstedet, døde kort tid senere av skadene han var blitt påført.

MYE ETTERFORSKNING

Politiadvokat Odd Skei Kostveit ved Telemark politidistrikt jobbet den gangen som politiinspektør ved Bamble lensmannskontor. Han har ikke glemt den tragiske ulykken.

- Jeg husker godt den saken der. Det ble drevet veldig mye etterforskning i forsøket på å finne frem til gjerningsmannen, men dessverre har vi ikke lykkes i å finne frem til den som forlot Marius i hjelpeløs tilstand i veibanen, sier Odd Skei Kostveit.

SPURTE OM HAIK

Den natta ulykken skjedde hadde Marius Haave vært på besøk hos en kamerat og hans kjæreste som bodde i et hus bare rundt 150 meter fra ulykkesstedet. Haave var lettere beruset da han forlot huset for å reise hjem.

- Etterforskningen avdekket at Marius hadde gått innom bensinstasjonen på Ødegårdens verk og kommet i kontakt med to menn fra Oslo som skulle kjøre videre nordover. Marius ønsket å få haik med disse, men forespørselen ble avslått. Marius skal da ha gått tilbake mot kameratens hus, forteller Odd Skei Kostveit.

FUNNET AV SJÅFØR

Ifølge kameraten kom Marius tilbake til huset. Fra et vindu i huset hadde kameraten og hans kjæreste sett at Marius var i kontakt med to personer på bensinstasjonen.

- Kameraten har i avhør forklart at Marius sa han ville legge seg i veien for å få noen til å stoppe. Da han kom tilbake til huset, fulgte kameraten ham bort til bensinstasjonen igjen. Hans siste observasjon av Marius var da han rundet hjørnet på bensinstasjon og gikk videre nordover. Han skulle visstnok ta en snarvei for å komme seg hjem, sier Skei Kostveit.

Det var en lastebilsjåfør som varslet politiet om at han hadde funnet en livløs person i veibanen ved Ødegårdens verk.

TO MENN BLE SIKTET

- Denne sjåføren kom kjørende nordover på E18 og fikk øye på en lastebil som sto parkert på høyresiden langs veien like etter avkjøringen til bensinstasjonen på Ødegårdens verk. Sjåføren så også at det lå noe midt i veibanen og svingte til siden hvor han parkerte bak den lastebilen som allerede hadde stanset. Da skal denne bilen ha kjørt videre for så å komme tilbake og parkere bak den andre lastebilen igjen, forklarer Odd Skei Kostveit.

Politiet klarte etter hvert å finne frem til to menn fra Hoksund som hadde kjørt den lastebilen som først stanset ved ulykkesstedet.

- De forklarte at de hadde sett noe som lå i veibanen, men at de hadde svinget utenom dette og deretter kjørt inn til veikanten og stanset. De to mennene som kjørte denne lastebilen med cola-reklame, ble pågrepet og avhørt som siktede i saken, sier Skei Kostveit.

MELLOMSTOR BIL

Tekniske undersøkelser av cola-bilen avslørte imidlertid ikke spor som kunne knyttes opp mot ulykken, og siktelsen mot de to mennene fra Hoksund ble senere frafalt.

- Ut i fra undersøkelser av den avdøde ved Rettsmedisinsk institutt kan det tyde på at Marius allerede lå i veibanen da han ble truffet av en bil. Skadene var forenlig med at en mellomstor bil, for eksempel en varebil eller en pickup, skal ha kjørt over overkroppen hans. I obduksjonsrapporten ble det redegjort for dette, sier Odd Skei Kostveit.

Politiet fikk en omfattende jobb med å kartlegge alle kjøretøyene som hadde passert åstedet omkring ulykkestidspunktet.

IKKE HENLAGT

- Det var mye lastebiltrafikk på E18 denne natta fordi togtrafikken var innstilt. Ved hjelp av vegvesenets trafikkteller like nord for ulykkesstedet, klarte vi å finne frem til omtrent alle kjøretøyene som hadde passert Ødegårdens verk rundt ulykkestidspunktet. En mellomstor bil med tilhenger klarte vi imidlertid ikke å finne frem til. Vitner vi var i kontakt med skal ha sett denne bilen, men føreren meldte seg aldri, sier Odd Skei Kostveit.

Ifølge politiadvokaten er saken verken foreldet eller henlagt.

- Vi har i løpet av de senere årene fått nye tips i saken. Disse tipsene er blitt sjekket ut, men vi har ikke avhørt noen nye mistenkte. Vi er fortsatt veldig interessert i tips, sier Skei Kostveit.

- IKKE VIKTIG Å DØMME

Han presiserer at dersom en gjerningsmann blir pågrepet er det lite sannsynlig at vedkommende vil bli tiltalt for uaktsomt drap.

- Som sagt, ut i fra tekniske undersøkelser lå trolig Marius allerede i veibanen da han ble overkjørt. Marius var iført mørke klær og det var mørkt på stedet. Denne saken handler ikke om drap, men den som kjørte over Marius kan bli tiltalt for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand.

- Uansett er ikke det viktigste at noen blir dømt. Det viktigste i denne saken, slik jeg ser det, er at de pårørende får svar på hva som skjedde, sier Odd Skei Kostveit.

Fakta

TID OG STED: Like før klokken 02.00 natt til fredag 24. november 2000 blir 18 år gamle Marius Haave funnet livløs, liggende midt i veien på E18 ved Ødegårdens verk i Bamble.

VITNER: Ingen personer har meldt seg til politiet og sagt at de så selve påkjørselen. To menn fra Oslo var imidlertid i kontakt med Haave på bensinstasjonen ved Ødegårdens verk kort tid før ulykken.

VARSLET: En lastebilsjåfør varslet politiet om ulykken. Da han så den livløse personen i veibanen hadde en annen lastebil allerede stanset. Sjåføren av denne hevdet i avhør at han hadde forsøkt å varsle politiet, men dette skal ikke være registrert i politiets operasjonslogg.

SIKTET: Politiet siktet to menn fra Hoksund. Disse kjørte i den første lastebilen som stanset ved ulykkesstedet. Mennene kjørte en lastebil dekorert med cola-reklame. Politiet frafalt senere siktelsen mot de to mennene.

TIPS: Politiet har i løpet av de senere årene fått flere tips om dødsulykken. Politiet har sjekket ut tipsene, men ikke kommet nærmere en løsning på hvem som kjørte bilen som traff Marius Haave. Politiet ønsker fortsatt tips i saken.

Artikkeltags