Gikk fra Union til varmepumper

ISFRONT: Husker du dette bildet? Fagforeningslederen Jan Grini nekter å hilse på daværende konsernsjef Jan Oksum i Norske Skog. Bildet er fra 27. juli 2005.

ISFRONT: Husker du dette bildet? Fagforeningslederen Jan Grini nekter å hilse på daværende konsernsjef Jan Oksum i Norske Skog. Bildet er fra 27. juli 2005. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I disse dager er det ganske nøyaktig fire år siden Union-nedleggelsen ble en het nyhetssak. Midt oppe i det hele stod konsernsjef Jan Oksum i Norske Skog. Den dag i dag mener han at avgjørelsen om nedleggelse var riktig.

DEL

- Jeg er ikke i tvil om at for Norske Skog og for samfunnet totalt sett så var vedtaket om nedleggelse en riktig avgjørelse. Det sier Jan Oksum til TA.

27 juli 2005 kom daværende konsernsjef i Norske Skog, Jan Oksum, til Skien og Union. Med seg hadde han innstillingen som administrasjonen i konsernet hadde kommet til. Fabrikken skulle legges ned.

DRIVER FOR SEG SELV

I dag driver Jan Oksum sitt eget konsulentfirma. I tillegg har han en del styreposisjoner.

Våren 2006, i mars, måtte han forlate Norske Skog. Bare et halvår etter nedleggelsen av Union, måtte han selv forlate skuta. Etter det ble det også stille i media om Jan Oksum.

- Du forsvant fra media. Hva har du gjort i disse årene?

- Jeg har gjort litt forskjellige ting i perioden etter Norske Skog. Jeg var daglig leder i et lite firma som leverte varmepumper i Norge og Sverige. Men nå driver jeg egen konsulentvirksomhet.

- Jeg hadde en fantastisk tid i Norske Skog. Selv om Union-perioden var strevsom så var det dessverre helt nødvendig å gjennomføre prosessen. Det som er viktig er å gjennomføre slike tunge avgjørelser på riktig måte og hjelpe de berørte videre. Så jeg angrer ikke på det som ble gjort, sier han.

BØRS OG KRAGE

Da det stormet som verst var det mange som kom på banen. Både lokalt og sentralt.

- Var dere forberedt på det trykket som kom fra media og andre?

- Vi var forberedt på at det ville bli mye oppmerksomhet. Men det var aktører som kom på banen som vi ikke hadde forutsett, sier Jan Oksum.

- Vi var jo oppmerksomme på at ansatte og lokalsamfunnet ville reagere og engasjere seg sterkt. At politikerne ville komme regnet vi også med, men ikke alle de andre, sier Oksum.

De andre han sikter til kan være biskop Olav Skjevesland. Og den tidligere selvutnevnte jordbærkongen fra Porsgrunn, Petter Stordalen.

DEN DÅRLIGSTE LØSNING

Sammen med Øystein Stray Spetalen kom Stordalen på banen. De la inn bud og ville kjøpe Union for 100 millioner kroner. Noen dager etter at budet ble offentliggjort kom en kontant beskjed fra Jan Oksum, det var helt uaktuelt.

- Kunne Stordalen og Spetalen fått til noe med fabrikken hvis de hadde fått kjøpe?

- Det eneste jeg er sikker på er at et salg ville vært den dårligste løsningen for Norske Skog. Det ville ha undergravet og gjort situasjonen enda vanskeligere for våre andre fabrikker, spesielt Follum og Skogn.

- Hva med politikerne som prøvde å finne metoder å ordne opp på midt i valgkampen?

- Det som er viktig for norsk næringsliv generelt er at det er attraktivt og lønnsomt å drive næringsvirksomhet i Norge. Politikerne skal ikke lage systemer for å redde eller utsette døden for virksomheter som ikke har livets rett. Men de må legge til rette for de virksomheter som har framtidsmuligheter og som kan utvikle seg på en fornuftig måte, sier Oksum.

GLAD FOR UTVIKLINGEN

Jan Oksum legger ikke skjul på at han er glad for den utviklingen som har vært på Klosterøya etter nedleggelsen av Union. Og for utviklingen i Grenland som sådan etter flere tunge nedleggelser.

- Jeg er veldig glad for at det har gått bra med alle involverte. Ansatte har kommet seg over i andre aktiviteter og virksomheter. Virksomheter som er mer framtidsrettet enn papirproduksjonen som var og som trengte dyktige ansatte som de som var ved Union.

- Det er også etablert flere hundre nye arbeidsplasser på Klosterøya. Det er veldig bra. Og jeg håper og tror dette vil utvikles videre, sier Jan Oksum.

LES OGSÅ: - Tidspunktet for nedleggelse var feil

LES OGSÅ: - Mange tunge stunder

Kommentar: Union skulle slett ikke vært nedlagt

Artikkeltags