Gassrevolusjon fra Telemark

Artikkelen er over 12 år gammel

NOTODDEN: Akkurat nå foregår det en liten revolusjon i Telemark når det gjelder alternativer til de etter hvert så skyhøye prisene på drivstoff og strøm. Løsningen er gass - til halv pris.

DEL

I fire år har Tellef Johansen nærmest jobbet døgnet rundt for å få oss nordmenn til å skjønne at løsningen på høye strømutgifter og drivstoffpriser er gass fra Nordsjøen.

- Vi opplever nå et voldsomt sug fra hele landet etter billigere gass på flasker, autogass, boliggass og peiser/varmere, sier han.

SEKS KRONER LITEREN

Allerede i dag tilbyr Johansen og hans kompanjonger i LPG Norge gass på flaske til halve prisen. Dette kan de gjøre fordi gassflaskene ikke lenger blir kjørt til Oslo for å fylles. LPG-stasjonene spretter nå opp som paddehatter over hele landet. I Telemark er det åpnet filialer både i Skien og Porsgrunn og i løpet av høsten skal det åpnes stasjoner i Bø og Kragerø. Per i dag er det mest hyttefolk som kjøper gass. Johansen vil snu alt på hodet.

- Man kan montere en tank i hagen og når bilen er tom er det bare å fylle den opp igjen selv, sier han.

I følge Johansen kreves det ikke spesielt store grunninvesteringer for å gjøre at huset ditt «går på gass». LPG bygger også om bilen din.

- Vi klarer å bygge om nesten 80 prosent av alle vanlige bensinbiler. Det koster rundt 20 000 kroner, sier Johansen.

En gassdrevet bil bruker litt mer drivstoff enn en bil som går på bensin. Prisen på én liter gass er fem-seks kroner.

- Si at det koster seks kroner literen på grunn av merforbruket. Bensinen koster i dag nærmere 13 kroner literen. Gass ligger på under halve prisen, sier Johansen.

30 STASJONER

Det har ikke vært enkelt for Johansen å komme i gang med dette. I fire år har han jobbet med å få tillatelser og avtaler om gasslevering. LPG har endelig fått flere stasjoner oppe og gå og i løpet av året vil det finnes 30 fyllestasjoner spredt rundt i hele Norge.

Johansen håper folk nå ser mulighetene i gassen.

- For fire år siden stilte vi oss noen enkle spørsmål. Hvorfor skal energi være så dyrt i Norge - som har uendelige mengder fra naturens side? Det er fire ganger mer gass i Nordsjøen enn olje. Gassen kan erstatte 90 prosent av vårt energibehov til halve prisen av strøm og bensin - og det med miljøgevinst, sier han.

Svaret Johansen kom opp med var at det manglet en helhetlig modell og en vilje til å se tingene i sammenheng.

- Først måtte vi søke i utlandet for å finne det rette utstyret og få disse godkjent som kombianlegg for fylling autogass (bilgass) og propanflasker. For å få igang forhandlere med egne gassanlegg var det en forutsetning at de kunne levere gass i et marked som eksisterer i Norge og det er på propanflasker, sier Johansen.

Det er én million propanflasker i Norge og nesten alle blir fylt på et stort anlegg i Oslo, for så å bli kjørt ut til hele landet, byttet og kjørt tilbake til Oslo igjen. Noe som gir veldig høye kostnader og priser.

LPGs system med lokale anlegg blir fylt av tankbiler fra Shell og Statoil, noe som nær halverer distribusjonskostnadene og kundeprisene.

FYLL HJEMME

Allerede i dag er følgende scenario fullt mulig: Du bestemmer deg for å bruke gass til å varme opp huset ditt og for mellom 30 000 og 50 000 kroner i grunnlagsinvesteringer får du en gasstank nedgravd i hagen og en gassdrevet peis. Er tanken på bilen tom, tar du bare frem pumpa og fyller den opp. Kjøp av 4000 liter gass skal i følge Johansen kunne sammenlignes med å bruke 20 000 kilowattimer i året og kjøre 20 000 kilometer med bil. Det betyr at når grunnlagsinvesteringene er gjort, betaler du knappe 25 000 kroner for varmt hus og billig drivstoff.

Artikkeltags