Venter like mange skader i år som i fjor

Oslo  20151228.
Salg av alminnelig fyrverkeri er tillatt fra 27.-31. desember. Ved utsalget på Storo i Oslo kan man kjøpe fyrverkeri fra 10 kroner til over 3500 kroner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20151228. Salg av alminnelig fyrverkeri er tillatt fra 27.-31. desember. Ved utsalget på Storo i Oslo kan man kjøpe fyrverkeri fra 10 kroner til over 3500 kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

NTB: Beskyttelsesbrillene bør sitte pertentlig på nesen og edrueligheten bør være på plass hos den som skal skyte opp fyrverkeri når 2016 skal innvies med fargesprakende sprengstoff.

DEL

Mandag åpnet fyrverkerisalget og nordmenn vil trolig strømme til for å handle fyrverkeri for millioner av kroner når nyåret skal feires torsdag. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste at Norge importerte 987 tonn fyrverkeri fra Kina i oktober og november i år, til en verdi av nesten 21 millioner kroner.

Materielle skader, branner, skader og øvrige personskader har gått betydelig ned siden forbudet mot styrepinneraketter ble innført i 2008, men likevel fikk 16 personer moderate og alvorlige øyeskader etter oppskytning av raketter på nyttårsaften i fjor.

– Antallet alvorlige øyeskader har ligget på rundt 16 tilfeller de siste fem årene, og det kommer til å bli det samme i år, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Som oftest er det bakkefyrverkeri eller batterier hvor flere skudd skytes opp etter tur som forårsaker øyeskader.

Flest menn skades

Ved utgangen av 2014 påførte flere nordmenn seg hornhinneskader, skader på netthinnen, skader på linser, brannskader på øyelokk og blødninger inni øyet.

– I 90 prosent av tilfellene er det menn og unge gutter som skades. De få kvinnene som rammes er ofte tilskuere som sto på feil sted til feil tid, sier Bull.

Overlegen mener vanlige folk burde holde seg unna fyrverkeri på nyttårsaften og isteden delta på fellesoppskytninger hvor kyndige pyroteknikere står for fyrverkeriet.

– Jeg er definitivt imot fyrverkeri, og har sett altfor mange skader gjennom altfor mange år. Når hvem som helst kan kjøpe kraftige batterier må det gå galt, og det kommer det til å gjøre i år også, uttaler Bull.

I likhet med Bull ønsker Norsk brannvernforening at alle som oppholder seg i nærheten av fyrverkeri bruker beskyttelsesbriller, som ofte forhindrer alvorlige øyeskader. Brannvernforeningen har i 2015 opplevd en økning i etterspørselen etter brillene, som enten følger med gratis eller selges rimelig hos forhandlere.

Planlegging

Nedgangen i øvrige skader knyttet til fyrverkeri har i motsetning til antall øyeskader gått ned med 73 prosent siden forbudet ble innført for sju år siden. Likevel anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) festglade nordmenn å ta alle forholdsregler når fyrverkeriet skal skytes opp.

– Først og fremst handler det om å planlegge i god tid. Les fyrverkeriets bruksanvisning nøye, kontroller at det ikke er skadd, og sikre at fyrverkeriet står stødig i snøen, understreker avdelingsdirektør i DSB, Torill Tandberg, til NTB.

Hun påpeker at det også er viktig å bruke tennstaver ved oppskytning. Stavene er 25 centimeter lange og fungerer som en forlenging av armen og hånden. Dermed slipper forbrukeren å ha en kroppsdel over fyrverkeriet når det tennes.

– Ikke prøv igjen

Mange fyrverkeriskader skyldes også at fyrverkeri ikke har fungert som det skulle når det først ble påtent, og senere har eksplodert når noen har forsøkt å tenne det på nytt.

– Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Det er også viktig å aldri tenne på et fyrverkeri som er defekt på nytt, sier Tandberg.

Lunta på utsiden av fyrverkeriet brenner sakte, slik at alle skal komme seg på trygg avstand før oppskytningen. Inne i fyrverkeriet er det også en hurtigbrennende lunte, som i løpet av tiendedels sekunder får eksplosivene til å tenne. Hvis du tenner en halvbrent lunte, risikerer du å sette fyr på hurtiglunta samtidig, og fyrverkeriet kan eksplodere før du rekker å komme deg unna. Det kan gi store brann- og røykskader.

Artikkeltags