Gå til sidens hovedinnhold

Ulven kan bli freda

Artikkelen er over 5 år gammel

FYRESDAL: Avstamning avgjør ulvens framtid

Tidligere denne uka er det observert ulv i Fyresdal. Nærmere bestemt på Nape, mellom Fjone i Fyresdal og Nissedal. Denne ulven kan bli reda.

Hans Haugen har også tatt bilde med et viltkamera som kan tyde på at det er en ulv.

SKAL TESTE DNA

Leder av rovviltnemda, Jørund A. Ruud, forteller at det er funnet bilogisk materiale fra ulven, ulvemøkk, som nå er sendt til dna-analyse. Og denne analysen som nå skal gjennomføres, vil være avgjørende for framtiden til ulven.

- Hvis det viser seg at denne ulven er fra finsk-russisk stamme så vil det bety at ulven kan bli freda, sier Ruud.

Skulle det vise seg at ulven er av svensk-norsk stamme så vil det bli lisensjakt, noe som da trolig vil skje på nyåret.

- Den sørskandinaviske er veldig plaget med innavl. Kommer det en fra finsk/russisk stamme så vil det kunne bety at stammen blir friskere, hvis den parrer seg, sier Ruud.

ER BEKYMRET

Leder av Telemark bondelag, Aslak Snarteland, sier til NRK at han er sterkt bekymret for at det er ulv i området.

– Heldigvis er det så sentrumsnært der jeg bor, at det er for mye trafikk. Men det viser seg vel nå at de er ikke så veldig sky disse ulvene som vi observerer rundt omkring, forteller Aslak Snarteland

– Sauene er ute og spiser rundball. Det er klart de er et lett bytte hvis ulven vil ha seg en steik på natta, sier Snarteland.

Det er tidligere i høst blitt observert ulv nær sentrum i Fyresdal. Den har blitt sett midt på lyse dagen nær en bilvei.

– Vi begynner å lure på om ekspertene har rett når de sier ulven er sky. Vi mener det er flere ulver, for det er såpass mange observasjoner med få timers mellomrom, sier Snarteland til NRK.