– Knabber fra Telemark

OPPGITT: Ole Gunnar Selås og Jon Øystein Smerud har jobbet på Kleivgrend i en årrekke. De er hoderystende til at man skal flytte de innsatte fra gode omgivelser i Fyresdal til en stor, dyr og ny enhet i Evje. 
Foto: Bjørnar Hagen Vika

OPPGITT: Ole Gunnar Selås og Jon Øystein Smerud har jobbet på Kleivgrend i en årrekke. De er hoderystende til at man skal flytte de innsatte fra gode omgivelser i Fyresdal til en stor, dyr og ny enhet i Evje. Foto: Bjørnar Hagen Vika

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

FYRESDAL: Kriminalomsorgen skal spare penger og vil flytte de innsatte i Kleivgrend til et utvidet fengsel på Evje. Utbyggingen gir mindre plass og koster 40 millioner.

DEL

– Når det fungerer så godt som det gjør her i dag så er det som å kaste pengene ut av vinduet, sier fengselsbetjentene Ole Gunnar Selås og Jon Øystein Smerud.

De har besøk fra blant annet Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen og Krfs Geir Jørgen Bekkevold fra Stortinget. Regnet hamrer ned og Kleivgrends framtid ser mørk ut. Nok en gang.

– Jeg har jobba her i 13 år. Det er fjerde runde med nedleggelsestrusler, fortviler Smerud.

Flytte og bygge nytt

Justiskomiteens plan er å legge ned fengslene på Håvet i Arendal og Kleivgrend. De to åpne avdelingene har henholdsvis 13 og 28 innsatte. På Evje har man i dag 20 plasser, men den planlagte utvidelsen vil ta fengslet til totalt 60 plasser.

– Man gjør en investering på 30 – 40 millioner kroner og sitter igjen med en plass mindre, sier Smerud og rister på hodet.

Kleivgrend består i hovedsak av brakker. En utvidelse her vil være en smal sak.

– For noen år siden fikk vi nytt administrasjonsbygg. Det kostet litt i overkant av tre millioner kroner. Så hører vi at det må 40 millioner til for å utvide på Evje. Vi kan få preproduserte moduler til en brøkdel av prisen. Det eneste som trengs er grunnarbeid med gravemaskin så har vi muligheten til å ta imot flere til soning, sier Selsås og Smerud.

Avviser problemer

Da saken kom opp i vår, ble det sagt at turnusen i Kleivgrend brøyt Arbeidsmiljøloven. Videre at Kleivgrend ikke var et attraktivt arbeidssted. I går fikk noen av de 19 ansatte dementert ryktene.

– Det er ledere som har gått ned i stilling for å søke jobb her. Kleivgrend er en veldig bra plass å jobbe og være innsatt. Turnusordningen vår er en godkjent særavtale på lik linje med andre fengsel i Norge.

Tette bånd

Andre nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har jobbet for å få utvidet fengselet på Evje, er sønn av evjeordfører Bjørn Ropstad (KrF). Fengselsbetjent Selås sier han respekterer Ropstad som politiker, men liker ikke måten han har framstilt saken.

– Kjell Ingolf Ropstad framstiller saken på agdersida som om man har fått helt nye plasser. Det stemmer ikke. Det eneste han har greid er å knabbe soningsplasser fra Telemark til Evje. Det er flåsete sagt, men det er sånn vi som arbeider her føler det, sier Selås.

– Hva tenker du om at han har tette bånd til Evje kommune?

– Det er viktig at politikerne som er involverte er observante så personlige forhold ikke overskygger de faglige og økonomiske problemstillingene.

– Strekker seg langt

Under befaringen fikk politikerne høre hvordan hverdagen til på Kleivgrend er. I tillegg til kursing og sertifisering innen blant annet truck- og liftkjøring, er de som soner også med på skogsarbeid og leverer blant annet tjenester til kommunen.

– Et flott sted med gode utviklingsmuligheter, sa en av de innsatte.

– Jeg kommer til å strekke meg langt for å få beholde Kleivgrend, sa Abrahamsen.

Geir Bekkevold lovet å drøfte saken med sin stortingsgruppe.

– Jeg tror nok Ropstad kunne tenke seg at det både blir en utvidelse av Evje, samtidig som vi holder Kleivgrend åpen, sa han.

Et mulig alternativ er at man får dispensasjon til videre drift i statsbudsjettet.

Artikkeltags