Det er Langesund handelsstandsforening som arrangerer olabilløpet i Langesund sentrum i samarbeid med Terje Skaug i Olabil.no.

Det var meldt på 22 olabiler fra hele fylket. Starten gikk oppe ved Langesund kirke. Løypa fortsatte ned bakken der det var lagt ut hinderløyper som bildekk i veien. Den krappe svingen ned mot sentrum var en kritisk fase av løpet, men de fleste bilene klarte den uten problemer.

Målet var ved Torvet i Langesund, der speaker annonserte hvem sjåførene var og hvilke biler de kjørte. Det var møtt opp forholdsvis mange publikummere i det fine juniværet.

SNEKRET SELV

Tom Kyrre Karlsen (12) fra Notodden var en av deltakerne. Han kjørte en BMW M3. Denne solide olabilen hadde han snekret selv med hjelp av pappa og broren sin.

Toppfarten er målt til hele 55 km/t ved å se på fartsmåleren til en bil som kjører bak. Da er det godt at den har gode bremser.

- Det er gøy å kjøre olabil. Vi reiser rundt og treffer mange andre som også har samme biler, og det er moro å treffe nye folk, sier han.

Det er tredje året på rad Tom Kyrre Karlsen kjører olabil. Han har med resten av familien på løpene.

FAMILIEBIL

Bilen til Tom Kyrre Karlsen er en ekte familiebil. Ikke sånn å forstå at hele familien får plass i doningen, men alle i familien har vært med og laget den. Bestemoren til Tom Kyrre har stått for lakkering av bilen.

Far Roar Kyrre Karlsen forteller at de laget bilen på tre uker. Like før løpet i Langesund måtte bilen repareres i fronten.

- Vi hadde et lite trafikkuhell og bilen traff en lyktestolpe. Derfor ble det en del snekring på bilen to sene kvelder før løpet. Men ingen ble skadet i uhellet, sier han.

MØTTE MARTIN SCHANKE

De har også skaffet seg lokale sponsorer til olabilen, og den ser ut som en ekte rallybil alà Martin Schanke. Familien kjenner også Martin Schanke, forteller Karlsen. De har vært og besøkt han og plukket opp en del gode råd og tips.

- Vi er vokst opp med biler. Både faren min og jeg har kjørt billøp, og Tom Kyrre viderefører familietradisjonen, sier Karlsen.

DOBBELT-SCULLER

Kristoffer Robin Olsen (10) og Ole Martin Olsen (8) fra Heistad kjørte en spesiell olabil. De har bygd en avlang bil, der sjåfør og hjelpesjåfør sitter etter hverandre som i en dobbeltsculler.

Bilen er tynn foran og blir bredere lengre bak. De har også fått tak i sponsorer, som blant annet har sponset dem med maling. Guttene har hver sine like caps med navnet sitt på. Sjåfør Kristoffer Robin er den som styrer og bremser, mens Ole Martin gir gass og tuter.

De har ikke målt hastigheten, men tipper at bilen kan komme opp i 30 km/t. Faren og sønner har bygd denne kjøredoningen over tre år, men da har de tatt litt etter hvert.

Faren til guttene, Jørn Olsen, var aktiv innen bilcross for rundt 17 år siden. Han hadde selv olabil da han var liten, og da startet interessen for bilsport.

ET LITE UHELL

Terje Skaug forteller at de hadde et lite uhell. Men føreren skadet seg ikke, og ble blid igjen da han fikk en premie.

Den som kjørte inn til den raskeste tida i Langesund lørdag var Jesper Louisa fra Langesund. På andre plass kom Eirik Skau fra Skien og Kevin Hovet hadde den tredje raskeste tida av olabilene som kom til finalen.

Olabilen til Mads Salvesen fra Langesund ble kåret til den tøffeste bilen. Neste store løp nå er NM for olabiler i Sommarland i Bø 14. august.