Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent for drap:

Artikkelen er over 11 år gammel

- Jeg har bestemt meg for å bygge et hus, et skikkelig timillioners hus, sa den frikjente Åge Vidar Fjell i går. Den kreftsyke 58-åringen krever nå 20 millioner kroner i erstatning fra staten for urettmessig straffeforfølgelse.

Ifølge Fjell er han godt i gang med planleggingen av det nye huset han planlegger å bygge.

- Frifinnelsen skal feires med godt humør og middag sammen med advokatene mine på restaurant, sa Fjell til TA etter pressekonferansen i går.

Fjell fortalte videre at han aldri har gjort noe galt, og at han syntes det var urettferdig at han har måttet sitte syv år i fengsel og ti år i sikring, for et drap han hevder å ikke ha begått.

IKKE RENVASKET

I en ny rettspsykiatrisk undersøkelse er det klart at Fjell var i høy grad psykisk utviklingshemmet da drapet på Olav Martinius Fjeld ble begått, og derfor har Riksadvokaten nedlagt påstand om frifinnelse i saken mot Åge Vidar Fjell.

På spørsmål om det er et problem for Fjell at skyldspørsmålet i forhold til drapet ikke blir tatt opp i retten, svarer privatetterforsker Tore Sandberg at han gjerne skulle sett hans oppfatning av bevisene ble lagt til grunn for frifinnelsen.

- VI VAR KLARE

Advokat Jonny Sveen som forsvarer Åge Vidar Fjell, fortalte på pressekonferansen fredag at han var forberedt på en full ny runde i retten.

- Vi var klare for å føre bevis i en rettssak, og vi mener vi kan bevise at Fjell ikke sto bak drapet, sa Sveen i går.

Det blir det ikke noe av etter at statsadvokaten la ned påstand om full frifinnelse av Fjell.

- I forbindelse med erstatningssaken kan det derimot faktisk tenkes at det blir en full bevisføring i forhold til skyldspørsmålet, sa Fjells verge og advokat, Ole Martin Meland.

UKJENTE BEVIS

Ifølge Sandberg har viktige opplysninger og dokumenter i saken ikke kommet frem for hverken Fjells tidligere forsvarer avdøde Olav Hestenes, eller domstolen.

- Jeg har tatt opp skriftlig forklaring av en av legdommerne som dømte Fjell, og hun viste stor forferdelse da jeg viste henne hva slags dokumenter som retten ikke hadde fått se i denne saken, hevdet Sandberg i går.

- ØNSKER KORT PROSESS

- Vi ønsker en kort prosess rundt spørsmålet om erstatning slik at Åge kan få glede av erstatningen og oppreisningen, det er ikke noe poeng for staten å trekke dette ut i årevis, sa Sandberg.

Privatetterforskeren håper påtalemyndigheten nå inntar en annen rolle enn de tok under den såkalte Liland-saken.

- Da ville de trekke fra for den kost og losji Per Liland hadde fått de 14 årene han satt inne, og jeg håper vi i denne saken unngår slike uverdigheter, sa Sandberg.

Ifølge Meland, har Fjell svekket helse på grunn av kreftsykdom.

- Vi er bekymret for hans helse, men for tiden er den stabil, fortalte Meland.