Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan Hanne (83) ut på sykkeltur igjen

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Nå kan pasientene ved Frednes sykehjem komme seg ut på sykkeltur igjen – i en elektrisk rickshaw.

Som første sykehjem i Porsgrunn har Frednes fått en egen elektrisk rickshaw. Og fredag ble det nye tilbudet presentert som en overraskelse for de 53 pasientene.

– Det er ikke verst å kunne ta seg en sykkeltur igjen. Jeg har ikke vært ute på sykkel på 40 år, minst, sier Hanne Østland (83).

Hun fortsetter.

– Vi har det veldig bra her, men en kommer seg jo ikke så ofte ut, da.

Det var avdelingsleder Lene Ivanova og to andre ansatte som tok initiativ til å anskaffe en rickshaw til sykehjemmet. Pengene til sykkelen, som koster 60 000 kroner, fikk de av Porsgrunn kommune.

– Kommunen er veldig opptatt av aktivitet blant pasientene, og vi har ikke særlig bra uteareal her. Vi hadde først tenkt å starte en innsamling, men kommunalsjefen for helse og omsorg sa ja til en el-rickshaw med en gang, forteller Ivanova.

Strålte på sykkeltur

Og i forrige uke rullet sykkelen inn dørene, som både ansatte og pårørende kan bruke. Ivanova forteller at de alt har vært ute på to turer.

– Vi syklet over til Vestsiden, og pasienten strålte opp da hun så Porselensfabrikken og andre steder hun kjente fra gammelt av. Og folk tutet, smilte og vinket langs veien. Dette tilbudet er til stor glede for våre pasienter, som ikke har mulighet til å bevege seg rundt i byen til fots. Nå kan de komme seg ut og oppleve byen igjen. Vi kan sykle oss helt til Skien med denne el-sykkelen, sier Ivanova.

Selv om desember tradisjonelt ikke er noen god sykkelmåned, skal de ut på tur så lenge vær og føreforhold tillater det.

– Det er fint for våre pasienter å oppleve alle årstider – utendørs. Vi skal bruke sykkelen så lenge vi kan, fram til snø og hålke stopper oss, sier avdelingslederen, som håper de nå kan samle inn penger til nok en sykkel.

Ideen med å ta med eldre ut på sykkeltur kommer fra sykkellandet Danmark. Konseptet «Sykling uten alder» startet opp ved et sykehjem i København, og er nå i ferd med å spre seg til sykehjem i Norge. Ved Sagenehjemmet i Oslo har de allerede kjøpt inn fire slike elektrisk rickshaws, ifølge Kirkens Bymisjon.

Ros fra ordføreren

Ordfører Robin Kåss besøkte sykehjemmet denne fredagen for å foreta en offisiell innvielse av den nye farkosten.

– Det er ikke tvil om at dette er et bra tilbud. Dette er nytenkning i eldreomsorgen. Ildsjelene som har satt i gang dette prosjektet, fortjener en stor takk. Det er ikke bra å bare sitte inne – for noen. Jeg håper dette kan bidra til enda mer aktivitet for pasientene, sier Kåss.

Han mener denne første rickshawen bare er starten på noe mer.

– Nå har vi finansiert denne første sykkelen, og så får vi se på erfaringene her på Frednes. Men jeg er sikker på at det kommer flere slike sykler i Porsgrunn, sier ordføreren.