Gå til sidens hovedinnhold

Fra Torp til Paris for 400 kroner

Artikkelen er over 19 år gammel

Med de nye billigtilbudene fra Torp ligger snart hele Europa - og resten av verden for del - på dørterskelen til Telemark. Flyene til Paris og Glasgow i Skottland vil koste omtrent det samme som togbilletten til Oslo!

- De nye 400-kroners tilbudene fra Torp vil sikkert mottas med spesiell interesse i Telemark. Telemarkingene er allerede vår største kundegruppe, forteller markedssjef ved Sandefjord Lufthavn, Tine Mathisen, telemarking selv - fra Seljord.
NY PARIS-RUTE
Den nye Ryan Air-ruten til Glasgow åpner allerede 4. april, med én daglig avgang.
Jomfruturen på direkteruten mellom Torp og Paris går 15. juni. Det blir én daglig avgang hver vei, fra Torp om ettermiddagen, fra Paris på formiddagen. Selve flyreisen tar to timer, pluss tre kvarters bussreise mellom flyplassen, Beauvais, og Paris sentrum. Den koster en snau hundrelapp, slik at man kommer til den forgjettede verdensmetropolen for rundt regnet en tusenlapp, tur-retur. Det er nærmest ubegripelig at alle avgifter og gebyrer er inkludert. - Jo, det stemmer, det er bare de store flyselskapene som prøver å innbille sine reisende at høye avgifter kommer i tillegg, sier Tine Mathisen.
LEIER ALT
Det nystiftete selskapet kaller seg Goodjet, med i hovedsak svenske investorer. Men en av gründerne er trønderen Reidar Svedal, som var med på å starte charterselskapet Spanair.
- Selskapet har foreløpig en administrasjon på åtte, ti mennesker, og skal maksimalt opp i 15 når alt er på plass. Bortsett fra en liten stab flyvertinner, leier man alt som trengs. Voldsom overkapasitet både på materiell og mannskaper i dagens luftfart gjør det enkelt for nye aktører å drive etter lavkostprinsippet. De etablerte flyselskapene med en enorm stab medarbeidere på alle nivåer har et mye dårligere utgangspunkt for å konkurrere på pris, mener markedssjefen. - Selv flyvertinnenes uniformer er gratis - sponset av et selskap som får firmalogoen på plaggene, forteller hun.
Flyet mellom Torp og Paris blir en Boeing 757, som tar 233 passasjerer. Ingen gratis mat om bord, men kan kjøpes - om man synes det er nødvendig på en to timers ferd.
Goodjet åpnet 400-kroners flygninger mellom Gøteborg, Malmø og Paris i februar. Bookingen tok nærmest loddrett av, og nå har selskapet åpnet rute mellom Stockholm og Paris for å dekke etterspørselen. Rett før påske kom dessuten Nice på rutekartet - fortsatt til 400 kroner.
- Selskapet har ingen Nice-planer for Torp. Men med slike priser skal man ikke se bort fra at også Torp vil trekke til seg mange reisende som drømmer om Den franske riviera, sier Tine.
BONUS
Mens bonusbilletter nærmest er radert ut fra flykartet, lokker Goodjet også med den godbiten. Med seks enkeltturer har man rett til en gratis tur-returreise hvor som helst på selskapets rutenett.
Som Ryan Air selger det nye selskapet bare et visst antall seter - 30 per tur - til 400 kroner. Når disse er booket, går prisen opp i 500 kroner. Velger man den dyreste, 1400 kroner, kan man ombestille og kansellere så mye man vil, uten å bli belastet en krone.
At telemarkingene er blitt de største kundene på Torp, henger sammen med at Norsk Hydro hver dag har omtrent ett hundre medarbeidere som letter derfra til mer eller mindre fjerne destinasjoner.