- Med Lars' karriere i New York og min nærhet til fruktdistriktet i Sauherad, er epler en naturlig fellesnevner, sier Tor Arne Moen. Han og Lars Elling er begge født i 1966 og er kullkamerater fra Bergen Kunsthåndverkskole. I går åpnet de fellesutstilling det nye Galleri Nyhuus på Gvarv.

På gården Nyhuus, i et gammelt fjøs hvor så mye som mulig av det opprinnelige er beholdt, stiller de to ut grafikk og malerier. Utstillingen, som også er en salgsutstilling, holder åpent frem til 23. oktober.

EKSOTISK

Hva etter hvert ganske kjente Lars Elling angår er det flere ting som skiller galleriet hans i New York fra Galleri Nyhuus, som ligger i mildt sagt fruktbare omgivelser i Sauherad. Mannen synes det er bent frem eksotisk å stille ut bildene sine i det som tidligere har vært grisebinge, samtidig som han kan spise så mye epler han bare orker.

- I New York har jeg begynt å selge litt, men noe navn å snakke om har jeg ikke fått ennå. Mye av det som har skjedd nå kan jeg takke en god gallerist for. New York er bare en by, samtidig som den er New York. Slår du gjennom der, så er det store summer det dreier seg om. I galleriet ved siden av mitt omsettes det bilder for mange ganger hva jeg får.

KURATORKUNST

I Oslo stiller Elling ut i det kjente Galleri Brandstrup, mens kollega Tor Arne Moen også stiller ut i et etablert galleri, nemlig Galleri Steen. Moen er innkjøpt av en rekke faste samlinger, samtidig som han med sin hovedoppgave om Knut Hamsun er sterkt tilknyttet Tranøy Galleri på Hamsuns hjemsted Hamarøy.

- Utstillingen er den andre på Galleri Nyhuus, som startet opp i sommer, sier gallerist, eplebonde og designer Halvor Holtskog. – Da holdt vi åpent i bare tretten dager, men allikevel var det hele 550 mennesker innom.

Brorparten av det gamle fjøset er tatt i bruk, og det er ikke gjort mer enn nødvendig for å skjule hva som har vært her før. Og hva passer bedre enn at det henger bilder av høns i det som en gang – dog i en kortere periode – fungerte som hønsehus?

KURATORKUNST

At de som står bak utstillingen har utvist en smule kuratorkunst er også tydelig. Koloritt og atmosfære i bildene står svært godt til farger og lys i det gamle fjøset.

- Det stemmer nok det, sier Holtskog. – Lys og interiør her harmonerer med utstillingen.

I perioden lokalene ikke brukes til utstilling, lar Holtskog lyset og harmonien seile si egen sjø, så å si. – Ja, da bruker vi det rett og slett til lagerlokale, sier han.

NB! Selv om det står Gravenstein i overskriften, er det ikke Gravenstein de to kunstnerne spiser på bildet.