Fotball viktig - men ikke alt

Artikkelen er over 12 år gammel

Odds nye midtstopper, Steffen Hagen, feirer jul på Madagaskar. 17. desember reiser han til Afrika sammen med familie og venner og blir borte i tre uker.

DEL

Unggutten, som har opplevd lynkarriere på fotballbanen, spilte sin første obligatoriske kamp i 2001.

- Jeg gleder meg voldsomt til turen, spesielt fordi flere av vennene våre skal være med, forteller 19-åringen.

Han er eldste sønn i en misjonærfamilie og bodde på Madagaskar i fem år før han flyttet hjem til Norge som 15-åring. Inntil da hadde han knapt spilt organisert fotball.

I dag er sørlendingen fersk Odd-spiller og kan se tilbake på en sesong som kaptein på G19 landslaget.

Drømmen var å kunne leve av fotballen uten å fortrenge verken fortid eller verden utenfor Norge. Den er fremdeles blodig urettferdig, med stor fattigdom og nød, ikke minst i Afrika. Det vet Steffen bedre enn de fleste.

- Sånt blir en balansegang i livet som du må finne ut av selv, sier unggutten.

- Hvordan tror du din bakgrunn har preget deg?

- Jeg har jo sett mye fattigdom. Derfor er det ikke alltid like lett å leve i den velstanden som omgir oss. Samtidig nytter det ikke å la være, du må jo, og jeg ønsker ikke å blokkere det, men ha det med meg videre, forteller Steffen Hagen.

Han kritiserer ikke sin lagkamerater, men har nok opplevd en og annen episode der tankene går til de som ikke har det så godt som oss.

- Vi kan nok fort bli litt trangsynte, noen og enhver!

GODT FORBEREDT

Han var godt forberedt da familien dro nedover for fem år siden. Likevel ble inntrykkene sterke for en ung gutt.

- Men vi hadde det bra. Jeg gikk på norsk skole. Mamma jobbet ved internatet på skolen, pappa var en slags driftsleder med ansvar for bilene og husene. Ingen av foreldrene mine er prester, sier 19-åringen.

Familien dro til Madagaskar gjennom Det Norske Misjonsselskap. Steffen, mor, far og en yngre bror. Mens de var der adopterte familien en gutt som i dag er åtte år.

- Kan du selv tenke deg å dra ut som misjonær?

- Nå er det en nedtrapping på Madagaskar. Men det er ikke utenkelig. Jeg vet egentlig ikke.

- Snakker du gassisk?

- Ikke flytende, men jeg forstår og kan gjøre meg forstått.

Steffen valgte idrettslinja på videregående. I dag holder han på med kristendom grunnfag. Om han fortetter etter at han flytter til Skien over nyttår, er han litt usikker på.

- Det blir vanskelig å studere fullt så lenge du har fotball som hovedaktivitet. Jeg er faktisk litt i tvil, så vi får se.

ALLSIDIG

På Madagaskar ble det ikke bare fotball, men like mye volleyball, tennis og ren løping.

- Du var allsidig lenger enn de fleste, med andre ord?

- Det er riktig. Jeg tror kanskje det for meg har vært viktig rent psykisk. Jeg er i alle fall ikke i nærheten av å bli lei av fotball, sier han.

Tilbake i Norge ble det gutte- og juniorfotball i Vigør. 17 år gammel fikk han sjansen i Mandalskameratene.

Fra da av har tingene utviklet seg i ekspressfart for Steffen Hagen. Han ble raskt lagt merke til og fikk jobben som kaptein både på klubb- og landslag. Med 17 aldersbestemte landskamper i år kan man snakke om en virkelig kometkarriere.

GODT MOTTATT

Han tror fotballforståelsen - det å lese spillet - er hans styrke. For spesielt teknisk har han aldri vært.

- Hvordan var det å komme til Odd?

- Hyggelig. Jeg er blitt godt mottatt. Det passer greit for meg at klubben ikke er av de største. I Odd er du ikke bare en brikke, men et menneske, sier Hagen.

- Har du noe mål med din fotballkarriere, da?

- Jeg er dårlig med klare målsettinger, men gir alt på trening og gjør så godt jeg kan. Så får vi se hvor langt jeg når. Håper å debutere på a-laget i løpet av sesongen. Men du må ikke framstille meg som om jeg har defensive innstillinger, for det har jeg ikke, ler 19-åringen.

Han fyller 20 på kvinnedagen 8. mars 2006. Da er Steffen godt etablert på Lahelle, der han flytter inn etter hjemkomst fra Madagaskar 9. januar.

- Jeg starter treninga en uke etter de andre. Det får vi tro går bra, sier Steffen Hagen.

Artikkeltags