Forsker fjernet dødelig medisin

DET NYTTER: Seksjonsoverlege Pål Gjerden ved Psykiatrisk klinikk på Sykehuset Telemark vil fortsette kampen mot risikomedisinen Disipal. For forskeren er det gode nyheter at doktorgraden har ført til livsviktige endringer.

DET NYTTER: Seksjonsoverlege Pål Gjerden ved Psykiatrisk klinikk på Sykehuset Telemark vil fortsette kampen mot risikomedisinen Disipal. For forskeren er det gode nyheter at doktorgraden har ført til livsviktige endringer. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: Forskningen til seksjonsoverlege Pål Gjerden ved Sykehuset Telemark har ført til at den giftige bivirkningsmedisinen Disipal er stoppet i Skandinavia. Nå er målet å fjerne medikamentet på verdensbasis.

DEL

Flere legemiddelfirma produserer fortsatt Disipal. Denne bivirkningsmedisinen brukes fortsatt i store deler av verden og i enkelte land selges den reseptfritt.

- Disipal er et veldig giftig medikament. Det skal lite til for overdose og ved forgiftning kan døden inntreffe på bare en til to timer. Selv med intensivbehandling, finnes det ingen angrefrist. I Norge, Sverige og Danmark ble Disipal fjernet fra markedet i 2005, forklarer overlegen.

ADVARTE LEGENE

Gjerden lanserte en påstand om forgiftningsdødsfall blant pasienter som brukte Disipal i en artikkel i Tidsskrift for den norske legeforening i 1997 med etterfølgende oppslag i Dagens medisin og VG. Norske leger responderte overraskende kjapt.

- Disipal gikk fra å være den mest brukte bivirkningsmedisinen i psykiatrien med en markedsandel på over 50 prosent i 1997, til å falle betydelig de neste årene. I Sverige og Danmark ble ikke artikkelen publisert, så der fortsatte salget å øke.

GAMLE MEDISINER

Pål Gjerden disputerte til doktorgraden i november. Den årelange forskningen på dødelighet etter medisinbruk hos psykotiske pasienter, har også avdekket at det psykotiske medikamentet Haldol er assosiert med betydelig overdødelighet.

- Begge er gamle medikamenter, som har vært i bruk siden 1940- og 50-tallet. Jeg har ingen forklaring på hvorfor pasienter som bruker Haldol har fire ganger høyere dødelighet i forhold til andre psykosemedisiner. Det er et skummelt og uavklart spørsmål, sier Gjerden, som med sin advarende artikkel fikk fjernet Disipal fra markedet. Han vet imidlertid ikke hvorfor det skjedde.

- KYNISK OG MORALSK

- Medisinen ble plutselig trukket tilbake i 2005. Min teori er at salget dalte så mye at det ikke lenger var et lønnsomt legemiddel eller så har produsenten fryktet erstatningskrav som følge av forgiftningsdødsfallene i Norge.

- Hva tenker du om at Disipal fortsatt er i markedet utenfor Skandinavia?

- Jeg mener det er kynisk og umoralsk å fortsette å selge Disipal. Vi er ikke de eneste i verden som har bevist at dette er en svært farlig medisin. Det er ingen grunn til å bruke den, for det finnes ingen fordeler sammenlignet med andre medisiner. Vi har sendt mail til legemiddelfirmaet, bedt om salgstall og hvorfor medisinen ble trukket fra Skandinavia, men har aldri fått et svar.

Les resten av saken i dagens TA.

Artikkeltags