Guro er hjemme på juleferie i Drivarbekkdalen i Øyfjell, etter et opphold i varmere strøk i Skien. Der går hun på videregående skole.

- Man blir vant til kalde temperaturer her oppe, spesielt når du går på skole og bussen er forsinket fordi den ikke får starte. Men det er ikke ofte det er så kaldt som dette, sier Kleiv.

I går våget hun seg en liten tur ut i kulda. Det kjentes på kroppen.

- Det iser. Du må pakke deg skikkelig godt inn, sier Kleiv fra kjøkkenbordet i langt mer behagelig temperatur.

Vintertid er minus 25 «normalt» i Drivarbekkdalen, som har rykte på seg for å være blant de kaldeste stedene i Telemark.

- Jeg har rett og slett ikke lyst til å gå ut i temperaturer som dette, sier Kleiv.

PÅ TUR MED HUNDEN

I Frøystaul i Tinn kommune var det noe «varmere». Minus 32 grader ble det målt både der og på Skinnarbu høyfjellshotell ved Møsvatn mandag morgen.

- Det er alltid kaldt på Frøystaul, så det er vi vant med. Og nå skal vi ut med bikkja, smilte Ellen Tveito til TA.

Da avisa var på besøk viste gradestokken 29,5 kuldegrader. Den søte frisiske stabijen Twickel logret med halen og gledet seg til å møte kulden.

- Det er bare å kle seg godt, tre par bukser og tre gensere, så er det ikke noe problem, sa Tveito.

Sammen med Hans Grobbe bor tinndølingen i Nederland. Å komme til Norge i slike temperaturer er et lite sjokk, men trioen stortrives i snøen. Innendørs sørger peisen for behagelig temperatur.

- Vi går mye på langrenn og på utfor, sier Hans og Ellen, som stortrives på hytta, til tross for iskald utetemperatur.

KALDEST?

Etter det TA erfarer var det aller kaldest ved Dyrdal i Øyfjell i går.

- Her var det minus 35 grader i dag morges, sa en fryktelig travel arbeider til TA i går formiddag.

- Det er ikke vanlig med så kaldt vær, og det er sjelden vi ser så lave temperaturer, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus.

I Telemark var oktober ned mot tre grader kaldere enn normalt, mens november var mellom to og fire grader varmere. Desember ser ut til å bli en svært kald måned. Det er sibirsk luft som gjør at folk må finne fram tjukke klær.

- Det som er litt bekymringsfullt er at det ikke er så mye nedbør. Det kan gi frostskader, så her bør hus og hytteeiere passe på rørene sine. Både frostsprengte rør og brannfare er skummelt i jula. Bruk vettet, påminner Melhuus.