For noen ødelegger hjortelusflua i disse dager gleden ved å være ute i skogen. I tillegg fører nå det varme været til at det lille krypet blir ekstra plagsomt.

Professor ved Institutt for biovitenskap, Atle Mysterud, sier til Nettavisen at forskning viser at varmt høstvær gir økt aktivitet blant hjortelusfluene.

- Det fører til en veldig sverming, altså at hjortelusfluene begynner å lete etter vertsdyr for vinteren. At det er meldt unormalt høye temperaturer denne uka, er dårlig nytt for dem som ikke liker hjortelusfluer.

På sitt mest aktive nå

En hjortelusflue er et insekt som lever av å suge blod fra hjortedyr. Problemet er bare at den tror at alt som beveger seg i skogen er elg, rådyr eller hjort. Derfor blir mange turgåere og jegere terrorisert av det lille krypet i svermeperioden, som varer fra slutten av august til de første frostnettene kommer.

Ifølge veterinær Knut Madslien, som har doktorgrad om hjortelusflua, er det lille krypet på sitt mest aktive akkurat nå - i midten av september.

Insektet er ikke farlig for mennesker, men kan være veldig irriterende fordi det kryper rundt på kroppen og i håret.

- Kan klø lenge

I noen tilfeller kan flua også bite mennesker. Dette kan gi intens kløe i alt fra noen dager og inntil ett år, skriver helsenorge.no.

- Det er sjelden noen blir bitt, men blir du det, så kan det klø lenge. Jeg har hørt om tilfeller hvor folk har klødd i månedsvis, forteller Mysterud.

Forskere tror at kløen som kan oppstå etter bitt skyldes at noen hjortelus er bærere av Bartonella-bakterien.

- Det er godt dokumentert at bakterien kan finnes i hjortelusfluer, og man tror at det er denne bakterien som gjør at noen klør veldig etter bitt.

- Det er også helt opplagt at noen personer er mer utsatt for bitt enn andre, uten at man vet hvorfor, sier ekspert Mysterud.

- Fikk flere hundre på meg

Er du uheldig på skogstur kan du fort få mange titalls hjortelusfluer på deg. Dessverre er det lite, eller ingenting, å gjøre for å beskytte seg.

- Jeg var selv i skogen i helgen, og da fikk jeg flere hundre på meg, så nå er det ille, sier Mysterud, som ikke kan gi noe svar på hvordan man kan beskytte seg mot insektet.

- Det er ingen quick fix, og for meg har det bare blitt en vanesak. Men man kan jo holde seg unna steder hvor man vet elgen står mye om vinteren, for det er der hjortelusflua holder til.

I Finland - hvor hjortelusflua finnes i store deler av landet - er man bevisste på klesvalget før man går ut i skogen om høsten.

- Jeg vet at finnene bruker en slags glatt jakke som hjortelusflua ikke fester seg på, og så hevdes det at lyse klær tiltrekker seg noe mindre fordi insektet leter etter elg. Men noen enkle triks er det ikke.

- Sprer seg stadig

Siden krypet ble oppdaget i Norge på 1980-tallet har den spredd seg til store deler av Sør- og Østlandet. Eksperter er enige om at mesteparten av Norge vil ha hjortelusflue innen få tiår.

- Den sprer seg stadig rundt om i landet. Den har nå krysset Oslofjorden og er på vei nedover Sørlandet og sprer seg nordover i landet. Den kommer til å spre seg langt nord for Trondheim de neste tiårene, sier Mysterud.

- Det tar som regel ti år før den blir oppdaget i et område for første gang til det blir et problem å gå tur i området.

Kan miste pelsen

For enkelte hjortedyr kan et angrep fra tusenvis av hjortelus være en plagsom affære. Det finnes eksempler på elger som har hatt over 10.000 på kroppen og at hjortedyr mister pelsen midt på vinteren som følge av et angrep fra insektene.

Likevel er det usikkert om hjortelusflua er et stort problem for hjortedyr.

- Vi har ingen konkrete målinger på det, men generelt så har ikke denne type insekter noen stor effekt på verten.