Må punge ut for lekkasjer

Nordmenn betaler hvert år milliardbeløp fra egen lomme for lekkasjer på baderommet. (Foto: ANB Arkiv)

Nordmenn betaler hvert år milliardbeløp fra egen lomme for lekkasjer på baderommet. (Foto: ANB Arkiv)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Dårlig håndverk på badet koster oss et milliardbeløp hvert år.

DEL

Manglende membran, dårlig vedlikehold og lekkasje fra vannrør og sluk er de vanligste årsakene til de svimlende summene.

– Dette er et stort problem. Vi får dessverre altfor mange henvendelser fordi folk ikke vet at forsikringen ikke dekker vannskader forårsaket av dårlig håndverk, sier produktsjef Linda Engen i Gjensidige.

Må ta regningen

Forsikringsselskapene antar at våtrom er tette. Risikoen for våtromskader er så stor, og prislappen så høy, at de ikke er villige til å ta regningen. Vi må betale opp mot én milliard kroner i året på grunn av våtromskader, ifølge beregninger gjort av Sintef.

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Sintef Byggforsk antar at skader som følge av utette våtrom koster nordmenn mellom 750 millioner og én milliard årlig.

Tematikken ble tatt opp på den nordiske vannskadekonferansen i august i år. Fagrådet for Våtrom uttalte da at det i Norge oppstår omtrent 40 000 våtromskader i året.

Dårlig håndverk

Vann som trenger gjennom gulv og vegger på grunn av manglende vann- og dampsikring, er en viktig årsak til vannskadene, ifølge styreleder Erik Øyno i Litex. Han får støtte av Linda Engen.

– Ofte brukes et membranprodukt som må smøres på i flere lag. Da er det lett å gjøre feil ved monteringen. Det er en forutsetning at gulv og vegger på badet er tette for å få full erstatning. Skader som er en direkte følge av utette våtrom dekkes ikke av forsikringen, påpeker hun.

Krever kunnskap

Erik Øyno mener det finnes alternative løsninger som reduserer risikoen for vannskader betydelig.

– Jeg oppfordrer boligeiere til å sette seg inn i produktene som håndverkerne bruker. Forskjellen på gode og dårlige løsninger kan fort bety hundretusener av kroner for kunden, sier han.

Artikkeltags