TEST: Vi skal ikke rippe for mye opp i historikken, men av årsaker vi ikke klarer å fatte har Stortinget bestemt at Norge - som eneste land i verden - skal skru av FM-nettet over nyttår. I stedet skal det satses på DAB+.

Dermed ser det ut til at 10-15 millioner FM-radioer blir ubrukelige. Og viktigst er de nærmere to millionene bilene uten DAB-mottak.

ENSOMT

Siden Norge er et bittelite marked, og ingen andre land ser ut til å følge etter, har ikke bilindustrien vært veldig interessert i å følge opp DAB. Selv nå i sommer har vi kjørt splitter ny bil fra importør som kun har FM-radio - altså et halvt år før den slutter å fungere.

Dette har skapt et ganske hett marked for ettermontering av DAB-radio i gamle biler. Det finnes en rekke løsninger på dette, og mange vil nok la sitt lokale verksted stå for monteringen.

Men du kan selvsagt også gjøre det selv. Vi har tatt en sjekk på hvor vanskelig det er å installere en DAB-adapter i en gammel holk av en Toyota Corolla, som ikke engang har en AUX-plugg for eksterne enheter.

PURE HIGHWAY 400

Dingsen vi har testet med er det nye DAB-adapteret fra Pure, som har fått det klingende navnet Highway 400.

Dette er et adapter til rundt 1500 kroner, som i tillegg til å gi deg alle DAB+-kanaler, også lar deg streame musikk fra mobiltelefonen din gjennom Bluetooth.

 

Men best av alt: Pure Highway 400 har en integrert Spotify-funksjon, som gjør at du får full tilgang til dine Spotify-spillelister uten å fikle med mobilen.

Dette gjør enheten til en ganske attraktiv dings. Med ett forbehold: Vi kan ikke forstå hvordan det er mulig å benytte et så inn i gamperæva dårlig display (2 x 11 tegn).

Det ser ut som ser ut til å være en etterlevning fra 80-tallet, og har omtrent samme brukervennlighet.

OVERRASKENDE ENKEL INSTALLASJON

Selve installasjonen av systemet er banalt enkel. Tidsbruken handler i stor grad om hvor flid du vil gjøre deg med å skjule kabelen som går fra antennemottakeren og ned til 12V-kontakten i sigarettenneren.

Selve esken er full av rot og tull, men består egentlig bare av to dingser av betydning:

Selve hjernen i systemet er den anonyme boksen med den lange strømkabelen som skal monteres i frontruta sammen med antennen. Det du lett kan tro er hovedenheten, er derimot bare er «fjernkontrollen» som du skal ha i dashbordet.

Selve fjernkontrollen er trådløs og drives av to AAA-batterier. Vi antar at det er årsaken til at de har valgt et så elendig skjerm, slik at du skal slippe å bytte batteri så ofte.

Fjernkontrollen fester du på egnet sted med denne festeanordningen. Den har ferdig dobbeltsidig tape på baksiden som du bare presser inntil dashbordet.

Selve DAB-mottakeren er selvklebende og festes i frontruta sammen med antennen. Men husk: Vask først, ellers faller den av. Våtserviett følger derfor med.

 

Her er mottakeren klistret på ruta, og da er egentlig jobben gjort. Resten er kosmetikk.

PS! Du kan også feste en jordkabel til bilens karosseri hvis du får direkte kontakt med metallet opp bak ruta, noe vi ikke gjorde. Pure melder at dette kan gi noe bedre mottak i områder med dårlig dekning, men har ellers ingen betydning.

 

Neste steg er det som egentlig tar tid: Å finne en måte å trekke kabelen på en pen måte fra toppen av frontruta og ned til sigarettenneren. Det handler i stor grad om å presse den inn i sprekker - og eventuelt bruke festepunkter med tape som medfølger.

Når dette er gjort, er du i grunn ferdig. Siden vår bil ikke hadde AUX-inngang, satt vi opp at adapteret skulle sende signalene på FM-bådet (du kan selv velge frekvens).

Etter at du har stilt inn bilens FM-radio på denne frekvensen, mottar du helt skurrefri radiolyd.

I tillegg til at dingsen kan streame Spotify direkte, så kan du også sette opp Pure Highway 400 til å streame enhver lyd du spiller på mobilen over Bluetooth.

Du trenger derimot Highway 600 for å få med en mikrofon slik at du kan bruke systemet som handsfree.

DET BARE FUNGERER

Og noe særlig mye mer er det ikke å si. Selve installasjonen tok oss omtrent en halvtime, inkludert å ta bilder til denne saken - og om du har det travelt gjør du det på godt under halvparten av den tiden.

Det er egentlig bare to dingser som skal festes, og en kabel som skal trekkes til strøm, noe det virker unødvendig å betale en installatør til.

Pure 400 i seg selv har så langt fungert aldeles prikkfritt mens vi har testet det. Streaming fra mobil og DAB-avspilling har gått uten hikke, og til tross for den ganske så dårlige skjermen, skal du stort sett ikke bruke dingsen til noe annet enn å bytte kanal uansett.

Vår eneste lille bekymring er at et system som er så enkelt å installere, er omtrent like enkelt å fjerne igjen. For oss fremstår et ettermontert DAB-system som en invitasjon til tyver, slik eksterne GPS-er utvilsomt har vært.