En knust platetopp kan koste fra 3 000 til 12 000 kroner. Akkurat dét er det nok ikke mange som tenker på når de monterer krydderhylla i praktisk gripeavstand over komfyren.

- Uhell og tabber kan skje den beste, men noen kunne nok vært unngått med litt mer varsomhet, sier Simon Andre Olsen med et smil. Han er rådgiver i Gjensidige og har ansvar for skadeforebygging.

Snubler i ladekabel
PC’er, nettbrett og mobiltelefoner er også vanlige ofre for hverdagsuhell.

- Kaffe og saft i tastaturet er en klassiker. Vi får også mange skademeldinger fra folk som har snublet i ladekabelen og revet pc’en ned på gulvet med så stor kraft at den går i stykker, sier Olsen.

Slike uhell erstattes hvis man har en innboforsikring av «pluss»-typen. Gjensidige alene betalte ut 39 millioner kroner for slike skader i 2016, og anslår at forsikringsbransjen samlet betalte ut nærmere 200 millioner.

- Tabber og uhell er faktisk den vanligste årsaken til at folk bruker innboforsikringen, sier rådgiveren.

Eksempler på dyre uhell
Gjennomsnittserstatningen for tabber og uhell er cirka 4 000 kroner. Men det hender at det kommer inn skademeldinger som får selv erfarne skadebehandlere til å sperre opp øynene. En gang ble to kostbare klokker ødelagt ved at de ved et uhell ble feid ned fra en baderomshylle og i et flislagt gulv. Den ene klokken lot seg reparere mens den andre måtte skiftes ut. Erstatningen kom på 170 000 kroner.

En annen spesiell sak gjaldt et maleri som ble ødelagt da et barn løp på det. Maleriet var hinsides reparasjon, og ble erstattet med 100 000 kroner.

Dette er de mest vanlige uhellene i norske hjem

  • Knust mobilskjerm
  • Fall- og væskeskader på PC og nettbrett
  • Knust platetopp
  • TV som velter eller faller ned fra veggen
  • Fall og væskeskader på øvrig innbo, for eksempel hyller som raser ned eller vinglass som velter ned i sofa