Åpner gammel militærleir for flyktninger

Huse flyktninger: Kommunen tilbyr UDI Vallermyrene leir som midlertidig mottak for 50 flyktninger.

Huse flyktninger: Kommunen tilbyr UDI Vallermyrene leir som midlertidig mottak for 50 flyktninger.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Porsgrunn kommune kan ta imot 200 flyktninger på kort varsel.

DEL

Formannskapet ga torsdag rådmann og ordfører full støtte til planene om å opprette et midlertidig asylmottak i Porsgrunn. Dette er et beredskapstiltak hvis det blir en stor flyktningstrøm til landet. Og Porsgrunn kommune vil nå tilby UDI 50 midlertidige mottaksplasser.

– Vi går videre med Vallemyrene leir som hovedalternativ. Det vil ta 14 dager å sette i stand leiren til flyktninger, orienterte Nav-leder Grunde Grimsrud.

Kommunene vil få 140 000 fra UDI i et vertskommunetilskudd, og mer hvis de eventuelt selv står for driften av mottaket.

Det er det kommunale eiendomsselskapet Porsgrunn utvikling som eier byggene på Vallermyrene. Det er foreløpig uklart om varigheten av et slikt asylmottak.

Vil ha gjerder

Den uavhengige representanten Kjell Grant Teigen ba rådmannen se på gjerdesituasjonen ved Vallermyrene leir.

– Tiltaket er bra, men gjøres det noe for å sikre området med gjerder? Vi har opplevd at folk har gjort ekstreme ting i slike mottak før, sa Teigen.

– Vi er godt fornøyd med arbeidet som er gjort av rådmann og ordfører, og støtter planene fullt ut. Men vi bør se om det er mulig å øke til flere enn 50 mottaksplasser, sa Leif Bryn (Bnp).

Nav-lederen og rådmannen kunne da opplyse at kommunen har kartlagt kapasitet til å huse 150–200 flyktninger i tre-fire ulike lokasjoner i Porsgrunn, på kort varsel.

– Vi kan stille med 150–200 plasser relativt raskt, med noen forbehold. Vi har også beredskap for å huse 100 flyktninger hvis de plutselig skulle komme med båt fra Danmark, for eksempel. Ingen skal behøve å sove på gata i Porsgrunn, i en slik ultra-akutt situasjon, sa rådmann Per Wold.

Mange frivillige lag og organisasjoner har meldt seg til kommunene, for å tilby både husrom og aktivisering til flyktningene.

Leif Bryn er også president i Lions Porsgrunn, og sier at de gjerne vil bidra.

– Vi vil bidra med penger, transport og aktiviteter. Vi har medlemmer i både Porsgrunn og Brevik, som sier seg villige til å stille opp, sier Bryn.

Han forteller at By- og nærmiljøpartiet ga 10 000 til flyktningarbeidet til Norsk Folkehjelp under valgkampen.

– Men vi kunne ikke gå ut med det da. Det ville blitt oppfattet som litt sleipt, sier han.

Artikkeltags