Slik er flomsituasjonen nå

Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: Takket være overfylling i Tinnsjøen har man unngått en større flom i Heddalsvannet. Nå er vannstanden på vei ned rundt Notodden.

DEL

- Vi klarte å stoppe vannstandsutviklingen i Heddalsvannet i går ved hjelp av Tinnsjøen. Det stoppet faktisk allerede på 17,55 meter, og det var langt raskere enn vi hadde fryktet, sier adm dir Nicolai Østhus i Øst Telemarkens Brukseierforening til Telen.no.

Klikk her for å se bildene fra Notodden fredag

Nå må Tinnsjøen tappes

Det blir derimot en stund til Heddalsvannet nærmer seg normal vannstand:

- Nå har vi startet tappingen av Tinnsjøen for å redusere flommen der oppe. Vi måtte torsdag kveld kjøre Tinnsjøen 24 cm over høyeste tillatte nivå, og det har gått ut over områdene rundt innsjøen, spesielt i nordenden ved Austbygd der både Sandviken og Sjøtveit camping nok har merket vannet. Torsdag morgen kjører vi 250 kubikk i Tinnelva, men vi må nok redusere dette gradvis utover dagen av hensyn til Heddalsvannet. Vannstanden i Heddalsvannet vil derfor være på et høyt nivå i de neste 2-3 dagene, sier Østhus.

Heddøla gått tilbake

Rundt 70 prosent av nedslagsfeltet til Hjartdøla/Heddøla er ikke regulert, og dermed lever elva på mange måter sitt eget liv. Natt til torsdag hadde den en vannføring på 370 kubikk, men nå er vannmengdene kraftig på retur.

- Der er det nå nede i rundt 100 kubikk, så der har vi hatt en voldsomt positiv utvikling som letter situasjonen for oss, sier Østhus.

Gikk bra

- Nå jobber vi først med å normalisere situasjonen i Tinnsjøen, men tilsiget er fortsatt stort i det området. Når det er gjort vil vi på sikt fortsette å tappe så vi får tilbake den bufferen som er viktig å ha i Tinnsjøen ved en eventuell ny flomsituasjon senere i høst, sier Østhus.

Dermed har man unngått det som kunne utviklet seg til en dramatisk flomsituasjon rundt Notodden også denne gangen, på tross av at man hadde veldig små reserver å gå på i magasinene da det kraftige regnværet traff oss.

- Heldigvis hadde vi kjørt ned Norsjø en god del i forkant av uværet, så utviklingen der ble forsinket i 1-2 døgn. Norsjø vil kulminere på rundt 90 cm over høyeste tillatte nivå og da har det gått etter forholden bra også i Norsjø.

Fulle magasiner

Etter uværet og flomsituasjonen sitter Brukseierforeningen igjen med fulle vannmagasiner både i Tokke, Vinje, Sundsbarm, Breivatn, Møsvatn og Mår/Kalhovd.

- Nå er det stort sett fullt hele veien. Bergepet flom gir jo folk assosiasjoner til skade og uhygge, men skal man kvantifisere effekten av en flom som den vi har vært gjennom så er nok uansett konklusjonen at fordelen med økt magasinfylling representerer en langt større verdi for storsamfunnet enn de skadene flommen har påført langs vårt vassdrag, konkluderer Østhus.

Artikkeltags