Det er søndag og brødreparet Geir Inge og Jan Olav Wighus fra Ulefoss sitter i båten sin ved Bleikingekysten i Østersjøen. Målet er å fiske laks. Lite visste de at en fangst av en helt annen dimensjon snart må hales opp av sjøen.

Det var forrige ukes utgave av Kanalen som fortalte om den utrolige bragden først. Også bloggen Teampropell har omtalt saken som fant sted for to uker siden.

Litt utpå ettermiddagen tøffer en båt forbi dem. Klokka halv fire kommer det meldinger om en båt i nød på radioen, forteller Geir Inge Wighus til TA.

- Vi sveiva opp fiskeutstyret så fort vi kunne, men plutselig ble båten borte og da kjørte vi mot dem med utstyr ute, forteller Wighus.

Vanskelig å få øye på

Idet de nærmer seg stedet båten gikk ned, ser de kun en hvit isoporkasse. Når de kommer litt nærmere ser de imidlertid at det er to mann som holder tak kassen. I og med de har svarte flytedrakter på er det vanskelig å få øye på dem i vannet. Ikke langt unna isoporkassen ser Wighus at det er nok en mann som ligger og spreller. Ekkoloddet måler seks grader i vannet.

- De hadde vært i vannet i kanskje sju til åtte minutter og de var allerede svært nedkjølt i det kalde vannet, sier Wighus til Kanalen.

Brødrene fikk rygget båten nær danskene og halt dem opp badetrappa.

- Den ene mannen gikk på blodfortynnende og var så nedkjølt at han måtte hales opp i båten. Alle var redde og hadde lite krefter igjen.

Kjørte til Karlshamn

Kort tid etter at alle var reddet om bord kom det flere båter til ulykkesstedet. Blant dem var også kystvakten som kom i en Rib. Fasilitetene til brødrene fra Ulefoss danket derimot ut kystvaktens.

- Danskene ville heller sitte på med oss til Karlshamn siden vi hadde lukket båt og varme i båten.

Ifølge den svenske avisen Blekinge Läns Tidning, var det kun den ene av de tre som var såpass nedkjølt at han måtte til sykehus.

- Vi snakka alle om hvor skremmende det er og hvor vanskelig det var å se dem. De hadde svarte flytedresser. Det burde vært forbudt etter min mening. Det var den hvite kassa som gjorde at vi så dem, sier Geir Inge.

Etter alt å dømme var det en feil i lensesystemet som gjorde at båten tok inn vann og gikk ned.

- Vi har fisket mye og vi har ikke opplevd noe så dramatisk som dette før, avslutter Geir Inge Wighus.