Fikk vite om jødeforfølgelsen

TAKKET: Sigurd Becker takket familien til Trym Staal Eggen for hjelpen under den 2. verdenskrig, familien Becker ble hjulpet av motstandsmannen Kjell Staal Eggen til å rømme fra tyskerne.

TAKKET: Sigurd Becker takket familien til Trym Staal Eggen for hjelpen under den 2. verdenskrig, familien Becker ble hjulpet av motstandsmannen Kjell Staal Eggen til å rømme fra tyskerne. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Nordmenn fikk tidlig vite om jødenes fryktelige skjebne,

DEL

Det går fram av en illegal avis som Kjell Staal Eggen var redaktør for i årene 1941 til 1945. Den het «Nyhetene». I et eksemplar TA har fått tilgang til fra slutten av 1942 står det et eget avsnitt om jødeforfølgelsen. «De fleste nordmenn har antageligvis hørt om de 1000 norske jøder som ble avsendt fra Oslo den 26. november. Dette skib er kommet fram til tysk Østersjøhavn, men videre savner vi opplysninger om de stakkars offer.»

SKAL UTRYDDES

«En lignende deportering av jøder foregår også fra de andre okkuperte land. Jødenes bestemmelsessted er Polen, hvor Himmler i en hatsk tale har uttalt at alle jøder i landet skal utryddes innen utgangen av året 1942.» Massehenrettelsene av jødene i Polen går etter en oppsatt plan, og de frykteligste metoder benyttes. (...)Et sted er et stor elektrisk jernhus blitt oppført og innrettet som rettersted. Ofrene må ta av seg alle klær før de beordres inn i bygningen. Når den er stuet full, blir en kraftig strøm sluttet og de stakkars offer dør øyeblikkelig. Tusenvis av jøder, både voksne og barn er skutt.»Kjell Staal Eggen var kritisk til den norske delaktigheten og unnfallenheten omkring jødeforfølgelsen i Norge.

Artikkeltags