Kroneras: Nå blir ferien og helgeturene enda dyrere

REKORDDYRT: Bare en dag tidligere har det vært dyrere å besøke euroland som Hellas, som her på Akropolis i Athen. Foto: Andreas Solaro (AFP)

REKORDDYRT: Bare en dag tidligere har det vært dyrere å besøke euroland som Hellas, som her på Akropolis i Athen. Foto: Andreas Solaro (AFP)

Av

Bare én dag tidligere har det vært dyrere med europa-ferie. Men verre skal det bli, ifølge valutaekspert.

DEL

Euroen styrker seg kraftig mot kronen onsdag. En euro koster på sitt meste 10,137 kroner, det neste svakeste noensinne for den norske valutaen.

Bare én dag tidligere, 2. juledag 2008, midt under finanskrisen, har kronen vært mindre verdt mot den europeiske fellesvalutaen. Da kostet en euro 10,390 kroner, men den gang var det kun snakk om et «lyn-krasj» der kronen styrket seg raskt igjen.

- Det verste er ikke over. Vi har varslet en svakere krone, og utviklingen vi ser nå er i tråd med det. Et usikkert geopolitisk klima med handelskrig, Brexit og risikoaversjon i markedet gir et dårlig klima for den norske kronen, sier Nordeas valutaekspert Joachim Bernhardsen til Nettavisen Økonomi.

En helgetur til byer som Paris, Berlin, Barcelona eller Roma har i realiteten aldri vært dyrere enn akkurat nå.

Nå ser kronen ut til å sakte, men sikkert nærme seg bunnen over en lengre periode.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVAKERE OG SVAKERE: Den norske kronen har svekket seg sammenhengende siden 2013. Foto: Infront

USAs støtte til Hongkong sender krona nedover

Representantenes hus vedtok onsdag å støtte demonstrantene i Hongkong, og Kina kvitterte med å be USA om å slutte å blande seg inn i Kina og Hongkongs anliggende.

- Frykten for handelskrig bidro til en svakere krone i juli, august og september, og vi ser at frykten ligger i markedet ennå. Fredag så vi positive signaler fra USA og Kina, som snakket om at samtalene deres var første fase for å løse handelskrigen. Samtidig virket dette å være en veldig kosmetisk avtale, og kronen ble ikke nevneverdig styrket, sier Nordeas Bernhardsen, og fortsetter:- Forholdet mellom USA og Kina er fortsatt surt, og det kan forsures ytterligere dersom USA går enda hardere ut og støtter demonstrantene i Hongkong.

Heller ikke ekspertene i DNB eller Handelsbanken tror kronen vil styrke seg nevneverdig med det første.

- Mange sier kronen er så svak sammenliknet med historiske verdier, men vi tror den svake kronen kommer til å vedvare. Det har sammenheng med lavere råvarepriser, og særlig i den seneste tiden har den globale risikoappetitten avtatt, sier sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen Økonomi.

Det betyr at investorer styrer unna mer risikofylte plasseringer, og den norske kronen er ikke verdens valutanavle. Vår hjemlige valuta er liten og lite likvid for utlendingene.

Samtidig har euroen styrket seg etter utspill fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

- Svekkelsen det siste døgnet er vel så mye en sterk euro som en svak krone. Merkel åpner for å bruke finanspolitikken mer aktivt for å demme opp for svak vekst. Disse uttalelsene har styrket euroen og dermed gitt en sterkere euro mot krona, sier Bernhardsen.

Også mot andre valutaer svekker kronen seg og mot dollar er kronen også nær sitt laveste noensinne. Også mot den svenske kronen er den norske svakere og 100 norske kroner koster nå på 93,3 norske.

Artikkeltags