Diddi er fengselshund på heltid

DIDDI FOR ALLE: – Diddi er lett å si på alle språk og vanskelig å si med streng stemme, sier verksmester og hundeeier Gina Reenskaug. Foto: Sissel M. Rasmussen, LO Media/ANB

DIDDI FOR ALLE: – Diddi er lett å si på alle språk og vanskelig å si med streng stemme, sier verksmester og hundeeier Gina Reenskaug. Foto: Sissel M. Rasmussen, LO Media/ANB

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En lodden miljøarbeider gjør livet bak murene mindre smertefullt for kvinnelige innsatte.

DEL

(FriFagbevegelse)  Den første dagen Diddi var med verksmester og matmor Gina Reenskaug på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt traff jaktlabradoren en innsatt som var veldig lei seg. Hunden smøg seg rundt halskroken til den innsatte som begynte å smile.

– Siden den tid har de to vært veldig gode venner, sier Reenskaug og klør Diddi i halsgropen.

Ideen om å ha en fengselshund er modnet over flere år. Reenskaug har hatt hund så lenge hun kan huske. Når hun fikk valpekull, tok hun med valpene i fengsel. Fangene elsket de små lodne krabatene.

Reenskaug har også arrangert hundeførerkurs for innsatte. Det tilbudet er videreført i regi av Nav.

– Jeg har gjentatte ganger sett hvilken beroligende effekt samvær med hund kan ha på innsatte, og vet at det har en god miljøterapeutisk effekt på enkelte domfelte.

Hun tenker spesielt på innsatte som tilbringer mye tid alene på cella.

– De gleder seg til å treffe henne. Når de er på lufting, kan Diddi være med. Og når de skal ha vanskelige samtaler, kan Diddi være med. Det kan hende samtalene går bedre.

Diddi er Reenskaugs hund, og hver dag er valpen med verksmesteren på jobb. I tillegg til Reenskaug er fire ansatte godkjent til å ta med jaktlabradoren sammen med domfelte.

Speiler dem hun treffer

Hunden logrer rundt beina til Reenskaug. Første gang den var innenfor murene var den åtte uker. Nå er hun fire måneder. Når matmor sier ligg, legger jaktlabradoren seg ned på steinhellene i den lille luftegården.

En innsatt kommer ut for å røyke. Hun snakker muntert til Diddi som hopper opp, sleiker henne i ansiktet og snapper sneipen ut av munnen hennes. Men den innsatte bare ler.

Diddi justerer seg etter humøret til de hun treffer.

– Det er ikke belastende for Diddi å være her. Hun er sosial trygg. Når du er rolig, er hun rolig. Når du vil leke, er hun med.

Alle elsker Diddi

Selv om jaktlabradoren er trygg, er det klare rammer for valpens fengselsliv. Diddi er aldri på avdelingene. Hun er alltid i bånd på lufting i den store luftegården. Og det er bare eieren som får lov til å korrigere bikkja .

– Ingen innsatte har vært redde for Diddi. Det har bare vært veldig positivt. En valp sjarmerer kvinner generelt – innsatte intet unntak.

Reenskaug er godkjent hundeinstruktør. Hun er god til å lese hunder. Det er viktig å se at det som skjer ikke belaster hunden.

– De innsatte er blitt glad i henne. Jeg tror ikke de vil krangle der Diddi er.

FENGSELSHUNDEN DIDDI

• Er til stede på dagtid.
• Kostnadsfritt for fengselet.
• Skal brukes aktivt i miljøarbeid.
• Ansatte kan få opplæring og bruke hunden sammen med innsatte.
• Er med på møter og til stede på lufting og pauser.

Artikkeltags