- Vi er et båtlag med hjerte for seiling som driver båten. Hver sommer seiler Braute som regel mellom fem og åtte uker, og i år er båten på vei fra Stadsbygda til Oslo. Vi skal nå ta snarveien til Skagerak via Telemarkskanalen, sier Øystein Lia.

Han forteller at fembøringen har plass til fem personer til på ferden fra Dalen til Langesund, og understreker at dette er en flott mulighet til å oppleve sitt eget fylke for telemarkinger som ennå ikke har reist gjennom Telemarkskanalen.

HISTORIE OG FRILUFTSLIV

For å være med på denne turen melder man seg inn i båtlaget. Dette koster 200 kroner, og etter dette betaler man 100 kroner for hver dag man er med på tur. Nye medlemmer får første seiledag gratis.

Mannskapet på båten bør være i grei fysisk form, da ferden består av både seiling og roing.

- Man bør like å drive med friluftsliv hvis man vil delta på Brautes ferder. Braute er en åpen båt, og vi sover enten på dørken, i båtens lille kahytt eller i telt på land, forklarer Lia.

Han forteller at ferden langs Telemarkskanalen blir interessant, spesielt for de som er interessert i historie. I tillegg til å oppleve slusene, vil man ferdes i vassdraget der telemarkingene har fraktet brynestein og jern i uminnelige tider.

BYGGET PÅ DUGNAD

Braute er en Åfjordsfembøring som er bygd på Stadsbygda vest for Trondheim.

- Båten ble bygget på dugnad av båtbyggere og en gjeng fra folkehøgskolen på Stadsbydga i 1994. Båttypen er en Lofotfiskebåt fra 1800-tallet, og den ligner egentlig mye på et vikingskip. Båten er klinkbygd, 42 fot lang og best av alt; den har ingen motor, forteller Lia.

Gjengen fra folkehøgskolen som var med på å bygge båten, har drevet båten siden 1994. Båtlaget har nå 160 medlemmer rekruttert fra hele landet.

VÆRAVHENGIG

Etter planen reiser Braute fra Dalen 16. juli, og planlagt ankomst i Langesund er 22. juli.

- Siden Braute er en åpen båt uten motor, avhenger ferden litt av hvordan været blir. Det er vanskelig å si hvor i løypa vi vil være de forskjellige dagene, det kommer an på både vær, vind og mannskap, sier Lia.

Han legger til at de som er interesserte i dette, eller er nysgjerrige på noe i forbindelse med denne turen, kan ta kontakt med han eller Kaja Langvik-Hansen.