Gå til sidens hovedinnhold

«Fattiglus» ble krøsus

Artikkelen er over 15 år gammel

SKIEN: Mediesky Atle Haugen (37) fra Porsgrunn har gått fra å være en fattiglus til å bli krøsus på tre år.

Den samme tida brukte advokat Stein Birger Johnsen (38) på å oppnå millionærstatus. PD - journalist Thomas Flaaten Fredriksen (29) tok millionærspranget over natten.

Det viser ligningstallene som ble presentert i går. I 2002 hadde Haugen en nettoinntekt på 140 900 kroner og null formue mens han siste år kan smykke seg med 1o,8 millioner kroner i nettoinntekt og 9,2 millioner kroner i formue. Multimillionæren Atle Haugen er lettere fortvilet når TA ringer for å gratulere.

- Jeg vil ikke i avisen, svarer Haugen når vi ber om en redegjørelse. Etter hvert kommer han på glid.

FAST EIENDOM

Atle Haugen er sønn av varehussjef Arnfinn Haugen ved Domus i Porsgrunn. Nå er sønnen blitt rik på kjøp og salg av fast eiendom. Hans forretningsidé er å kjøpe opp råtomter for så å selge det utviklede prosjektet til andre. Det er hva han gjorde med Hvalen-området på Heistad hvor det nå er ført opp boliger.

Han er også en av arkitektene blant den omfattende boligbyggingen ved Gråten utenfor Skien. Han er på eiersiden i selskapet Svea utvikling AS hvor flere av de 25 leilighetene er solgt til Borgestad boligbyggelag. Dessuten er han inne i utbyggingsprosjektet Elvestad utvikling AS som omfatter 24 leiligheter samme sted. Først neste år vil inntektsstrømmen fra leilighetene komme.

- Jeg solgte i fjor noen prosjekter til andre selskaper. Foreløpig er det ikke tatt penger ut av selskapene slik at nettoinntekten på over 10,8 millioner kroner er skapt gjennom private transaksjoner, sier nyrike Haugen. Men porsgrunnsgutten slår seg ikke til ro i lavlandet. Sammen med kameraten John Fredrik Bråthen fra Stathelle har han kjøpt et større tomteområde ved Rauland hvor det skal settes opp ti hytter. Det salget skal foregå gjennom Haugen & Bråthen Holding AS

- Jeg begynte med to tommer hender og tok opp store lån i 2004. Det har gått bra, sier han.

MULTIMILLIONÆR

I samme bransje som Haugen er advokat og nå multimillionær Stein Birger Johnsen fra Skien. For ham ligger ikke pengene i juridisk rådgiving men fast eiendom. I ligningsåret 2002 bunnet Johnsen ut med kroner 0 i formue og 226 200 kroner i nettoinntekt. Tallene for 2005 viser en formue på 18,4 millioner kroner og over fem millioner kroner i nettoinntekt.

De pene tallene kommer i første rekke fra kjøp og salg av hyttetomter på Rauland gjennom selskaper som Rauland Invest AS og Hovdeli utvikling AS. Bare i Rauland Invest AS alene har Johnsen plassert ti millioner kroner i aksjekapital.

- Jeg tjener nå litt på advokatvirksomheten og var ikke helt fattiglus for tre år siden, repliserer en lattermild Johnsen.

RIK PD-JOURNALIST

PD-journalist Thomas Flaaten Fredriksen er blitt Grenlands rikeste journalist, ikke på grunn av lokale lønnsoppgjør i avisen men fordi faren heter Stein Jaran Fredriksen. For nå er generasjonsskiftet påbegynt og det kjører Flaaten Fredriksen høyt opp på ligningslistene for 2005. Sønnen kontrollerte ved utgangen av siste år en ligningsformue på 13,7 millioner kroner og oppnådde en nettoinntekt på 6,3 millioner kroner. De store verdiene ligger i 49 prosent eierandel i Bergsbygda Invest AS som igjen har 25 prosent i entreprenørselskapet Telemark Vestfold Holding AS, et selskap som delte ut tett innpå 60 millioner kroner i utbytte i 2004 og 2005 og som går glimrende. Da kårer vi deg til fylkets rikeste journalist, Flaaten Fredriksen?

- Det kan du kanskje gjøre.

DE RIKE BLANT OSS

Som vanlig er ligningstallene uhyre misvisende spesielt når det gjelder de næringsdrivende. Kometen Hallgeir Skogen kontrollerer sannsynligvis aksje og andre formuesverdier for rundt 350 millioner kroner og da blir 15 millioner i ligningsformue bare tull.

Mektige Kjetil Holta er god for over en milliard kroner, den inntektsløse godseieren Herman Løvenskiold nærmer seg trolig en halv milliard kroner samtidig som reiselivskongen Ragnar Wikstrøm nok er god for langt mer enn 1,4 millioner kroner i formue hvis han selger livsverket sitt.