Bruker du Facebook på mobilen? Da vet de mer om deg enn du tror

Hvordan klarer Facebook på egenhånd å gjøre antagelser om hvilke personer du kanskje kjenner - når dere ikke engang har noen felles venner?

Hvordan klarer Facebook på egenhånd å gjøre antagelser om hvilke personer du kanskje kjenner - når dere ikke engang har noen felles venner? Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De vet mer enn du selv velger å legge ut.

DEL

Hvor mye informasjon besitter egentlig Facebook om deg?

Det er sannsynligvis betydelig mer enn du er klar over.

Før nyttår fikk blant annet Facebook smekk på fingeren for at de sporet nettaktiviteten til nettbrukere som ikke er Facebook-medlemmer, noe selskapet vedgår at de har gjort i fem år. Dette ble de pålagt av belgiske rett til å slutte med, en avgjørelse Facebook har anket.

OVERVÅKER MOBILBRUKEN DIN

Side3 har den siste tiden fått en rekke tilbakemeldinger på et annet fenomen:

En bruker forteller at han hadde mottatt en samtale fra en gammel bekjent, med påfølgende SMS-utveksling, han ikke hadde hatt kontakt med på lang tid. Få timer senere dukket denne personen som en foreslått venn fra Facebook.

- Det er ingen annen mulighet for at de kunne koble meg til ham annet enn å overvåke min mobilbruk, skriver leseren.

En annen forteller at kort tid etter at han har gjennomført en samtale til en "ukjent" person i jobbsammenheng, kommer personen opp som anbefalt venn.

HOLDER SINE KILDER HEMMELIGE

Facebook er selv tilbakeholdne på informasjon om hvordan deres funksjon for å anbefale venner fungerer. På deres nettsider beskriver de at de lager anbefalinger basert på felles venner, arbeidsplass, utdanning, felles nettverk, kontakter du har importert og "mange andre faktorer".

Hva disse "andre faktorene" er, er derimot uklart.

Om en tar en titt på hvilke rettigheter Facebook-appen på mobilen har, inkluderer dette - i alle fall på Android-versjonen - tilgang til tekstmeldinger og samtalelogg.

På Android-utgaven av Facebook-appen kommer det klart frem at de har mulighet til å lese både tekstmeldinger og samtaleloggen.

På Android-utgaven av Facebook-appen kommer det klart frem at de har mulighet til å lese både tekstmeldinger og samtaleloggen.

På iPhone er det mer uklart hvilke rettigheter Facebook kan be om, siden dette ikke oppgis i AppStore, og appen ber om nye rettigheter fortløpende.

Side3 har vært i kontakt med Facebook og spurt om det stemmer at de benytter sin tilgang til tekstmeldinger og samtalehistorikk til å kartlegge venner uten at du ber om det på både Android og iOS.

ANONYM TALSPERSON AVVISER IKKE BRUKEN

I et klassisk svar fra en anonym "Facebook-talsperson" skriver selskapet følgende:

 "People You May Know"/"Personer du kanskje kjenner" er personer på Facebook som du kanskje kjenner. Vi viser personer basert på informasjon om blant annet felles venner, arbeids- og utdanningsinformasjon, nettverk dere er en del av og kontakter du har importert. Vi oppdaterer kontinuerlig "Personer du kanskje kjenner" for å gjøre den bedre og mer relevant for folk. Brukere har muligheten til å tilpasse hvordan de ønsker å bli funnet på Facebook. Du kan for eksempel filtrere hvem som kan sende deg venneforespørsler, og hvem som kan søke deg opp basert på hvilken e-post eller telefonnummer du har oppgitt, skriver selskapet.

Vi har fulgt opp det ulne svaret og spurt om de benytter seg av samtaleloggen på mobilen til dette formålet. Dette ønsker ikke Facebook å svare på.

Artikkeltags